Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere bodemdieren: springstaart

  •  
05-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
399 keer bekeken
  •  
springstaart_01.jpg

© Fotograaf: euroblinkie

In het jaar van de bodem zetten we samen met het NIOO elke maand een bijzondere bodembewoner in het zonnetje. Deze keer het springstaartje.
De springstaart ( Collembola ) is een beestje van 1 tot 6 millimeter dat leeft in de bovenste laag van de bodem, tussen de afgevallen bladeren. In een handje grond kunnen er wel 20.000 zitten.
Anker
Hij dankt zijn naam aan de springvork onder zijn buik. Als hij deze hard uitklapt, kan het diertje wegspringen. Een springstaart van 5 millimeter kan wel 8 centimeter ver springen! De springvork wordt ook als anker gebruikt. Ze kunnen hem in de grond vastzetten zodat ze niet wegwaaien.
springstaart2
Fotograaf: AdBakker
Vervuiling
Springstaarten worden ook gebruikt om de ernst van een bodemvervuiling te beoordelen. De diertjes krijgen namelijk stress als de bodem vervuild raakt, en dit is terug te zien in het aantal jongen dat geboren wordt en zelfs in de activiteit van hun genen.
springstaartje1
Fotograaf: AdBakker
Medicijn
In 2013 kwamen Nederlandse onderzoekers tot de ontdekking dat springstaarten genen hebben om antibiotica te maken. Hierdoor zijn ze niet alleen in de bodem zelf nuttig, maar misschien kunnen ze ook mettertijd nieuwe medicijnen leveren!
Zelf op zoek naar springstaartjes in de tuin? Bekijk de tipvideo.
Kijk voor meer informatie over het springstaartje op de website van NIOO
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.