Afgelopen nacht was het weersverschijnsel ‘lichtende nachtwolken’ te zien. Deze bijzondere wolken zijn zichtbaar in de periode rondom de langste dag van het jaar. Hierdoor zijn ze vaak maar enkele keren per jaar te bewonderen.
Wat zijn lichtende nachtwolken?
De ‘normale’ wolken die we dagelijks zien bevinden zich in de onderste 25 kilometer van de atmosfeer. De lichtende nachtwolken bevinden zich op 80 kilometer hoogte in zeer ijle lucht. Wanneer de zon bij ons onder is en het donker wordt, worden deze wolken soms vanonder beschenen door de zon. De wolken bestaan vaak uit kleine stofdeeltjes waar ijs op zit. Hierdoor lijkt het net alsof de wolken licht geven in het donker.
De lichtende nachtwolken hebben een zilver-blauwe kleur. Soms lijkt het alsof de wolken dansen, dit komt omdat het op die hoogte dan hard waait. De wolken hebben vaak een duidelijke ribbelstructuur met daaromheen wat meer uitgewaaide wolken.
Bij helder weer kan je de komende weken het zeldzame verschijnsel in de uren na zonsondergang en de uren voor zonsopkomst zien. Ze zijn zichtbaar aan de noordoostelijke tot noordwestelijke horizon. Soms kan je de lichtende nachtwolken de hele nacht door zien. Meestal zijn ze vrij kort zichtbaar vanaf een uur na zonsondergang en ongeveer een uur voor zonsopkomst. Het is dus de moeite waard om de komende weken op te letten. Maak jij een mooie foto?
Stuur hem dan naar ons op
.