Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzonder roggenei

  •  
19-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
blonderog__bathyporeia.jpg

© Foto: bathyporeia (Creative Commons)

Op de Hors, het meest zuidelijke strand van Texel, is een eikapsel van een blonde rog gevonden. Een bijzondere vondst, over het algemeen worden eieren van blonde roggen eens in de tien jaar aangetroffen op de Nederlandse stranden.
Roggenei
Qua vorm verschilt het ei van deze roggensoort niet veel met dat van andere soorten. Een zwart of bruin doosje met op vier hoeken een soort stekel. Daarmee blijft een ei meestal aan wrakken, wier of stenen hangen. Meestal, want soms raken ze los en spoelen ze aan.
Herkennen
Dat dit om het eikapsel gaat van een blonde rog is te zien aan de grootte van het eikapsel. Eieren van deze soort zijn groter dan die van de meest voorkomende soorten in de Noordzee. Een ander kenmerk zijn de stekels die aan het ei vastzitten. Die zijn aan één kant gebogen, en aan de andere kant recht. Tot slot zijn de smalle randjes aan de zijkant van het ei een typisch kenmerk voor de blonde rog.
Atlantische soort
Blonde roggen komen meestal niet verder dan het Kanaal. Ze leven in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan het westelijke deel van de Middellandse Zee. De vrouwtjes leggen rond hun achtste levensjaar hun eerste eieren, jaarlijks zo'n 40 tot 140 stuks.
Een foto van het gevonden ei zie je hier .
Bron: Ecomare
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor