Bijzonder actief hurricaneseizoen
• 04-08-2005
• leestijd 2 minuten
Verschillende meteorologische instituten verwachten in het Caribisch gebied een bijzonder actief hurricaneseizoen. Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) gaat het seizoen langer duren dan normaal met een grote kans op flinke stormen.
Onderzoekers van de NOAA verwachten voor de hele periode tot 30 november zo'n 18 tot 21 tropische stormen, waarvan er vijf tot zeven het brengen tot "major hurricanes" (dat zijn zware hurricanes van minstens klasse 3). Het recordjaar is 1933 toen het Caribisch gebied 21 tropische stormen kreeg te verwerken. Mochten er meer dan 21 tropische stormen tot ontwikkeling komen dat schiet de tevoren vastgestelde namenlijst tekort. Iedere tropische storm krijgt een naam in volgorde van de letters van alfabeth. De eerste storm heeft een naam die begint met de letter a, de tweede met de letter b enz. De letters Q, X, Y en Z worden echter niet gebruikt omdat er weinig namen zijn die met deze letters beginnen. Mochten de namenlijst, die tevoren door de Wereld Meteorologische Organisatie is gemaakt, ontoereikend zijn zijn dan gaan de weerkundigen over op de letters van het Griekse alfabeth en krijgen de stormen namen als Alpha, Beta enz (zie stormnamen onder nader verklaard).
Het seizoen is dit jaar ook uitzonderlijk snel op gang gekomen, in de eerste helft van juli waren er al vijf hurricanes ontstaan, een nieuw record zo vroeg in het seizoen. Zowel de hurricanes Dennis als Emily bereikten klasse 4 op de schaal van de hurricanes en ook dat is in juli nog niet eerder gebeurd. Op 17 juli zijn rond het oog van Emily zelfs windsnelheden gemeten van bijna 250 km/uur. Daarmee was het bijna een klasse 5 hurricane, de hoogste klasse van de hurricane schaal. Emily, die half juli zuidelijk langs de ABC-eilanden, Jamaica en de Caymaneilanden trok, heeft vooral huisgehouden op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, een bekend vakantieparadijs waar veel mensen zijn geëvacueerd. Daar zijn windsnelheden gemeten van 215 km/uur en viel binnen 24 uur 150 tot 200 mm regen. Daar nam de hurricane tijdelijk sterk af maar boven de Golf van Mexico kreeg Emily nieuwe energie en werden weer windsnelheden bereikt van meer dan 200 km/uur. Vervolgens trok Emily het vasteland van Mexico binnen waar de hurricane sterk in kracht afnam maar wel voor veel regen zorgde.