Het tankstation New Energy is ontworpen door de kunstenaars Bisscheroux en Voet. Terwijl je je tank volgooit met plantaardige olie of elektriciteit, kan je je eigen accu opladen en geest legen in de bijbehorende meditatieruimte.
Je auto moet wel omgebouwd zijn om koolzaadolie voor 100 procent te kunnen gebruiken. Als je zelf goed kan klussen dan kost je dat zo’n 800 euro en laat je het door een garage doen dan kan dat wel oplopen tot 2500 euro. Er moet namelijk een verwarmingselement in worden geplaatst, anders stolt de olie in de tank.
Eigenaren van gewone dieselauto’s kunnen hun diesel trouwens wel aanlengen met 10 tot 40% koolzaadolie.
Koolzaadolie lijkt een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen, maar het zal nooit zover komen, dat iedereen op deze olie gaat rijden. Daarvoor is simpelweg niet voldoende landbouwgrond. Sterker nog: koolzaad staat op de zwarte lijst die de Stichting Natuur en Milieu onlangs aanbood aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.
Natuur en Milieu vindt koolzaadolie geen geschikte biomassa, omdat koolzaad een gewas is dat extra landbouwgrond in beslag neemt, hetgeen ten koste gaat van de voedselvoorziening.
Goede biomassa is brandstof die niet speciaal geteeld hoeft te worden en niet eetbaar is, bijvoorbeeld verschillende soorten restafval. Zo wekt Essent momenteel als eerste energiebedrijf ter wereld energie op door verbranding van schillen van koffiebonen.
Koolzaadolie kost €1,10 per liter, ongeveer 10 eurocent goedkoper dan een liter diesel bij het tankstation. Voordelen van rijden op koolzaadolie: de motor loopt rustiger en produceert minder lawaai. Bovendien is de vervuiling met CO2 te verwaarlozen. De roetuitstoot wordt met ten minste 50% verminderd, waarbij in tegenstelling tot dieselolie geen kankerverwekkende deeltjes vrijkomen.
Overigens spreken internationale onderzoeken elkaar tegen over hoe schoon het gebruik van koolzaadolie werkelijk is.
Pauline Westendorp wil in de toekomst overstappen op een andere plantaardige olie. Ze ziet koolzaadolie vooral als “overgangsbrandstof” en hoopt uiteindelijk te maken te krijgen met bijvoorbeeld olie uit de Jathropa-plant. Jatropha-olie komt van een giftige struik die oorspronkelijk in Midden-Amerika groeit, maar tegenwoordig vooral aangeplant wordt in Azië en Afrika. De struik groeit op zeer droge grond en is daardoor geen concurrent voor voedselgewassen. Verschil met koolzaadolie is er bijna niet, alleen is Jatropha-olie niet eetbaar. Beide oliën worden door persing uit het oliezaad verkregen.
Jatropha is een gewas dat een minimum aan water, voeding en beschutting vraagt.