Bijna 900.000 unieke bezoekers Beleef de Lente
• 02-07-2012
• leestijd 2 minuten
Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming Nederland, heeft dit seizoen bijna 900.000 unieke bezoekers getrokken. Internetkijkers uit 154 landen konden onder meer genieten van het uitvliegen van de jongen van de koolmees. Maar er was ook veel drama. Moeder ooievaar probeerde haar eigen jong op te eten en de webcambeelden van een kat die rustig een merelnest leegroofde, gingen zelfs de hele wereld rond.
Merel, steenuil en kiekendief
Voor de zesde keer op rij zette Vogelbescherming webcams op en in de nestkasten van verschillende vogels. Dit jaar konden de bezoekers van www.beleefdelente.nl maar liefst kijken naar 11 verschillende vogels. Van de zeldzame grauwe kiekendief tot de meest geziene tuinvogel van Nederland: de merel. De meest populaire vogel om naar te kijken bleek dit jaar de steenuil. Het vogeltje genereerde meer dan 4 miljoen pageviews.
Slechtvalk
Lange tijd leek de slechtvalk echter met die eer aan de haal te gaan. Moeder slechtvalk raakte in een spectaculair gevecht met een vreemde valk. Waarschijnlijk is zij aan de verwondingen overleden. Pa slechtvalk ging nog wel verder in zijn eentje broeden op de eieren. Maar toen duidelijk werd dat de eieren niet uit zouden komen, gingen meer bezoekers naar andere vogels zoals de steenuil.
Weer
Het slechte weer bleek ook van grote invloed op de ontwikkelingen van de eieren en de jonge vogels. Zo was het bijvoorbeeld een slecht insectenjaar, terwijl dat een belangrijke voedselbron is voor jonge vogels. Als direct gevolg van het slechte lenteweer kwam het lepelaarsjong te overlijden. Samen met de twee andere jongen probeerde die nog onder de warme buik van moeder lepelaar te kruipen. Maar de voortdurende regen en harde wind werden hem fataal.
Volgend jaar
Het weekeinde, van zaterdag 30 juni op zondag 1 juli, zijn alle webcams van Beleef de Lente op zwart gegaan. De meeste vogels zijn nu uitgevlogen of overleden. Maar alle clips die er in de afgelopen vier maanden zijn gemaakt blijven wel gewoon zichtbaar op de website: www.beleefdelente.nl. Volgend jaar is er weer een nieuw broedseizoen te volgen op de site. Welke vogelsoorten er dan gevolgd worden, is nog niet bekend.
Bron: Vogelbescherming