Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna 500 grienden overleden op stranden Nieuw-Zeeland

  •    •  
13-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Griend_Arnold_Gronert.jpg

© Fotograaf: Arnold Gronert

Op de Nieuw-Zeelandse Chathameilanden zijn de afgelopen dagen bijna vijfhonderd grienden omgekomen nadat ze massaal waren gestrand. Ze spoelden aan op twee verschillende plekken, meldt het ministerie van natuurbehoud. The New Zealand Herald meldt dat het om een van de grootste massastrandingen gaat in de geschiedenis. De hulpverlener geeft als mogelijke verklaring voor de massastranding dat er rond de Chathameilanden veel voedsel is voor grienden en als ze dichter bij de kust komen, kunnen ze snel van heel diep water in zeer ondiep water terechtkomen.

Een dierenhulpverlener laat weten dat de grienden door een natuurlijke oorzaak zijn overleden of zijn afgemaakt. Door de afgelegen locaties waar de grienden zijn aangespoeld en de aanwezigheid van haaien werden reddingsacties kansloos geacht. De kadavers zijn achtergelaten om te ontbinden.
De Chathameilanden waren in 1918 de plaats des onheils van de grootste massastranding ooit in de Nieuw-Zeelandse geschiedenis. Toen spoelden er zo'n duizend walvissen aan. Twee weken geleden overleden nog zo'n tweehonderd grienden in Australië, die aanspoelden op een afgelegen strand van Tasmanië.

Grienden worden maximaal ongeveer 6 meter lang en zijn de meest voorkomende walvissoort in Nieuw-Zeelandse wateren.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.