Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijna 1,5 miljoen euro voor bijzonder akkervogelproject

  •  
18-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
grauwe_kiekendief.jpg
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft het projectvoorstel van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen uitgekozen uit ruim twintig landelijke voorstellen om verder uit te werken tot een pilot. In totaal wil het ministerie met vier pilots ervaringen opdoen met het anders besteden van Europese landbouwgelden (ook wel GLB-geld). Want door verandering van het Europese landbouwbeleid zullen vele miljoenen euro's niet meer direct gekoppeld worden aan het aantal hectares van de boeren. De vier uitgekozen pilots moeten Brussel duidelijk maken dat een collectieve aanpak van Natuur- en Landschapsbeheer in het Nederlandse boerenland goed uit kan pakken. Het ministerie stelt in totaal 3,2 miljoen euro beschikbaar voor de vier pilots.
Dankzij een succesvolle samenwerking tussen de provincie Groningen, BoerenNatuur (ANOG, Wierde & Dijk en Ons Belang), Landschapsbeheer Groningen en de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief is Oost-Groningen één van de vier landelijke GLB-pilots geworden.
Uitbreiding naar alle akkervogelgebieden
Omdat het Oost-Groningse projectvoorstel van belang is voor alle akkervogelgebieden in de provincie Groningen, verbreedt de provincie het project naar nog twee Agrarische Natuurvereningen: Wierde & Dijk en Ons Belang en stelt daarvoor 500.000 euro beschikbaar.
In het projectvoorstel lagen de accenten op het formuleren van efficiëntere vormen van agrarisch natuurbeheer en landschapsherstel in akkerlandgebied. Vooral gericht op akkervogelbeheer. In deze pilot is het nadrukkelijk de bedoeling om ook verder te kijken dan nu gangbaar is en ervoor te zorgen dat uiteindelijk de biodiversiteit in het landelijk gebied zal herstellen, wat gunstig is voor de akkervogels. Er zal ondermeer geëxperimenteerd worden met wintervoedsel voor akkervogels in de vorm van gewasstoppels en met andere gewassen zoals karwij, luzerne. Nieuw is dat er ook speciale aandacht zal zijn voor het landschap.
Het onderzoek zal zodanig worden opgezet dat landbouwers in de toekomst zelfstandiger en effectiever natuurbeheer op het bedrijf kunnen uitvoeren. Bekeken wordt of er contracten kunnen worden afgesloten met een collectief (groep boeren), dat tevens de verantwoordelijkheid moet krijgen voor de controle. Uiteindelijk is het de bedoeling om de uitvoeringskosten omlaag te krijgen.
“Er zitten weeffouten in het huidige subsidiestelsel rond agrarisch natuurbeheer en deze GLB-pilot is een uitgelezen mogelijkheid om tot serieuze verbeteringen te komen” aldus akkervogeldeskundige Ben Koks.
De ervaring van de Groninger akkerbouwers met verschillende vormen van agrarisch natuurbeheer komen goed van pas om de pilot verder inhoud te geven.
“Ik geloof er sterk in dat de landbouwers van ANOG samen met andere partijen in de provincie, waaronder ook Wierde & Dijk en Ons Belang, zullen laten zien dat de Landbouw haar verantwoordelijkheid richting natuur en landschap verder zal ontwikkelingen. Deze pilot kan laten zien dat Europese landbouwgelden ook na 2013 terug zullen keren naar de regio”, aldus gedeputeerde Douwe Hollenga.
Bron: Provincie Groningen

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.