Roofvogeldeskundige Rob Bijlsma houdt al bijna veertien jaar een 'blikjesindex' bij. Hij fietst bijna dagelijk over het 3,1 km. lange fietspad van de Doldersummerweg in Wapse (Dr.). Al het zwerfafval dat hij tegenkomt wordt opgeruimd en genoteerd: blikjes, wikkels, plastic flesjes, verpakkingen... tot en met incontinentieluiers.
De klimmende zaagtand grafiek
Op het plaatje: de grafiek van de blikjesindex van 1993 t/m 2005. De pieken zijn de zomers, de winters het dal. In de zomer als er veel toeristen in het nationaal park Drents-Friese Wold komen bereikt het afval een hoogtepunt, 's winters is het minder rommelig. Maar het vervelende is dat de aantallen sterk blijven toenemen: de hoeveelheid in de winter is nu groter dan de zomerse piek in 1993!
Rob bijlsma heeft het op een wetenschappelijke manier aangepakt en daarom zegt zijn onderzoekje ook wat over de recreatiedruk op natuurgebieden die (o.a. door het wegwerpgedrag) steeds toeneemt. Volgens de onderzoeker zou het goed zijn als er meer mensen in hun eigen omgeving zo'n onderzoekje zouden gaan opzetten.
1. Bedenk vooraf dat het geen zin heeft om aan een dergelijk project te beginnen als u het niet jaren denkt te kunnen volhouden. De blikjesindex van Rob Bijlsma is vooral betekenisvol omdat hij het zoveel jaar heeft volgehouden.
2. Kies voor een vaste route die u zeer regelmatig fietst of wandelt. Een (gedeelte van de) dagelijkse rit of wandeling naar uw werk is zeer geschikt.
3. Meet de exacte lengte van het traject en maak het, om het hanteerbaar te houden, vooral niet te lang.
4. Noteer alles wat u vindt (opraapt of markeert). Aantallen zijn belangrijk, maar ook de soort afval. Echte liefhebbers, zoals Rob Bijlsma, houden zelfs bij welk merk blikjes/verpakkingen gevonden wordt.
5. Om 'vervuiling' van de index te voorkomen zult u eerst een keer de hele route schoon moeten maken - alleen al daarom is het handig om een niet te lang stuk te gaan onderzoeken.
6. Het is niet noodzakelijk om dagelijks bezig te zijn, al heeft een grote frequentie wel het voordeel dat de omgeving het schoonst blijft.
7. Wie zelf nog suggesties heeft: daar zijn we dol op! Meld ze via
vroegevogels@vara.nl