In Kennemerland is paniek onder imkers uitgebroken. De bijen hebben een rampzalige winter doorgemaakt. Driekwart van de volken is dood als gevolg van ziekten. Ook wereldwijd zijn grote problemen. De Belgische professor Frans Jacobs, werkzaam bij de universiteit van Gent en een vermaard bijendeskundige, luidt de noodklok.
"De oprukkende varroa destructor mijt zorgt voor grote bijensterfte. Economisch kan dit probleem erger worden dan de opwarming van de aarde. Want zonder bijen, geen bestuiving en geen landbouw."
Dertig tot veertig procent van de honingbijen in de bijenkasten van de Gentse universiteit blijkt in de winter te zijn doodgegaan als gevolg van de virusziekten. Aan de Amerikaanse westkust is afgelopen drie seizoenen naar schatting zestig procent van de commerciële bijenkolonies weggevaagd, aan de oostkust zelfs zeventig procent. Professor Jacobs:
"In de mondiale rangschikking van economisch belangrijkste 'landbouwdieren' staan bijen op de tweede plaats. Enkel runderen brengen nog meer geld op. Bijen zijn economisch belangrijker dan varkens of kippen."
Door de bijensterfte zou volgens de professor een derde van de mondiale landbouwproductie in gevaar komen.
In Kennemerland is de situatie niet veel anders. Pim Lemmers van de Imkervereniging Haarlem en omstreken:
"Door het mooie weer van de afgelopen dagen hebben de imkers de balans van de winter kunnen opmaken. Het is werkelijk nog nooit zo'n slechte uitwintering geweest. Ik ben er ruim dertig van de 45 ingewinterde volken kwijt. Ik ga dan ook maar postzegels verzamelen"
Ook elders in Nederland is grote onrust ontstaan. Een bijenhouder uit het Gelderse Overloon constateerde bij het uitvliegen dat zijn bijna zestigduizend bijen op mysterieuze wijze waren verdwenen. Hij heeft geen idee waar zijn beestjes gebleven zijn. Van massale bijensterfte is daar echter geen sprake, want dode dieren trof hij niet aan. Naar de toedracht kan hij alleen maar gissen.
"Mobiele telefonie zou de oorzaak kunnen zijn", vermoedt deze bijenhouder. De straling van gsm-masten zou het navigatiesysteem van de bijen kunnen beïnvloeden, waardoor ze de weg naar huis niet meer kunnen vinden en eitjes onbevrucht blijven.