De exotisch uitziende bijeneter (
Merops apiaster
) wordt steeds vaker waargenomen in Nederland. Volgens Matthias Koster van de Werkgroep Bijeneters Nederland is niet onwaarschijnlijk dat de insectenjager in de toekomst een vaste Nederlandse broedvogel wordt, mits het weer het toelaat.
Broedgevallen
Met zijn gele, groene, blauwe en roodbruine verenpak doet de bijeneter eerder denken aan een vogel van rond de evenaar dan een vogel die in West-Europa voorkomt. Sinds 1964 zijn er 39 broedgevallen gedocumenteerd in Nederland, waarvan er 36 na 2000 zijn vastgesteld. “Dat zegt al genoeg”, aldus Koster. Overigens valt dit cijfer in het niet bij Duitsland, waar nu rond de 1300 broedparen leven.
Warmte
Ook dit jaar zijn de bijeneters al veel gezien, vooral in duingebieden. Er zijn nog geen nesten waargenomen. De bijeneter maakt zijn nest door een hol te graven in bijvoorbeeld zandbulten, steile wanden of oeverwallen. Bijeneters gedijen in gebieden waar veel vee buiten loopt, het warm is en water aanwezig is. Uiteraard is een grote hoeveelheid prooidieren zoals libellen, hommels en bijen een must.