Bij maakt al 9.000 jaar honing voor mens
• 13-11-2015
• leestijd 1 minuten
© Fotograaf: Duijsens
Al 9.000 jaar maken honingbijen honing en was voor de mens. Onderzoekers hebben op potscherven uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa met resten van bijenwas gevonden. Dit maakten ze gisteren bekend in Nature.
Nuttig
Het houden van bijen is heel nuttig. Vroege boeren konden de bijenwas gebruiken als medicijn, als lijmstof, als lampenbrandstof en potten werden ermee ingesmeerd om ze waterdichter te maken. De honing was lekker om te verwerken in eten en drinken.
Wanneer
Het is niet helemaal duidelijk waar en wanneer de honingbij precies is gedomesticeerd. Wel is op Spaanse rotsschilderingen van 8.000 jaar oud honingjagers te zien, die met touwen in bomen klommen om honing en was uit de korven te halen. Maar een fossiele bij of korf uit deze tijd is nog nooit gevonden.
Bijenwas
Daarom richtte een internationaal team van onderzoekers zich op bijenwas. Bijenwas is een taaie stof met een complexe en unieke chemische samenstelling. Na millennia zijn de de moleculen waar bijenwas uit bestaat te detecteren op ongeglazuurd aardewerk. 6.400 potten en potscherven van vroege boeren zijn onderzocht. De oudste sporen, van 9.000 jaar oud, kwamen uit Turkije, waar de was soms werd gemengd met dierenvet. Ook een honingraatpatroon op de muur werd daar gevonden. Uit de Balkan kwam de meeste aanwijzingen voor bijengebruik. Meer dan vijf procent van potten, pannen en zeven uit Griekenland, Roemenië en Servië bevatte sporen van bijenwas. Dat is nog geen bewijs voor bijenhouderij, maar wel voor gebruik van bijenwas op grote schaal.
Bron: nrc.next