Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bij Jupiter!_31_03_2016

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jupiter_05.jpg
De grootste planeet van ons zonnestelsel is mogelijk getroffen door een kleine komeet. De korte lichtflits was op 17 maart rond middernacht te zien. Jupiter is de afgelopen tientallen jaren al minstens vijf keer getroffen door een planetoïden en kleine kometen. De reuzenplaneet schittert de komende dagen vrijwel de hele nacht aan de hemel. Ook de veel kleinere Mars en Saturnus zijn goed te zien. 
Deze zomer arriveert de Amerikaanse Juno ruimtesonde bij Jupiter. Wetenschappers van NASA willen onderzoek doen naar het ontstaan van de planeet. Zo bestuderen ze onder meer het zwaartekrachtsveld, het magnetisch veld en de wind.
Naar verwachting komt de verkenner begin juli in de satellietbaan rond de planeet. 
Verder is er in 2022 een Europese ruimtemissie gepland richting Jupiter. De JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) moet naar verwachting in 2030 aankomen bij de grootste planeet. Doel is om onderzoek te doen aan de drie grote ijsmanen van de planeet: Ganymedes, Europa en Callisto.
In Vroege Vogels bespreekt wetenschapsjournalist Govert Schilling dit en meer belangrijk sterrenkundig nieuws. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.