Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Big Broeder: succesnummers

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Big_Broeder_03.jpg
Bij de vogels op beleefdelente.nl zijn de succesnummers van dit moment toch met afstand de oehoes en ooievaars.
Oehoe
Bij de oehoe’s twee reusachtige jongen, zo groot inmiddels dat geen roofdier ze meer zou durven te benaderen. Ik zie het vorige week al: neem vooral een kijkje bij de jonge oehoe’s nu het nog kan, groot, rond en nog steeds pluizig zitten ze te soezen in het zonnetje, ziet er prachtig uit, met op de achtergrond een permanent concert aan vogelgeluiden, kikkergekwaak en vliegengezoem. Met alleen al de geluiden van de oehoegroeve op je koptelefoon waan je je diep in de natuur.
Perfect beeld ooievaars
Dan naar de ooievaars: de camera is dit jaar perfect opgesteld waardoor we een heel goed beeld krijgen van het nest met inhoud: 4 jongen en nog een ei. Je ziet hoe ze hun kopjes opheffen, hoe ze hun bekjes sperren en hoe ze al wat eten.
Hopen dat het 5e ei snel komt en ze samen snel groot en sterk kunnen worden en er niet een zwak exemplaar achterloopt, want vorig jaar zagen we dat de zwakste broeders zonder blikken of blozen door de ouders werden afgemaakt en opgepeuzeld.
Vooralsnog ziet het er goed uit.
Steenuilen
Minder rooskleurig is het bij de steenuilen, want na wekenlang tevergeefs naar een mannetje te hebben gezocht is nu ook het vrouwtje verdwenen. Het ziet er naar uit dat het dit jaar niks meer wordt met onze steenuilkast.
Bij de slechtvalken wordt rustig gebroed, de torenvalken zijn nog aan het flirten en paren, en een gierzwaluwen is teruggekeerd op het nest in Amsterdam. Zijn partner moet nog komen en de kans is groot dat dat dezelfde partner als vorig jaar is. Mocht die de reis uit Afrika niet overleefd hebben, dan moet deze gierzwaluw op zoek naar een nieuwe man of vrouw.
Koolmezen
Bij de koolmezen zijn nu 2/3? Eitjes en het is interessant wat daar gaande is. Vorige week vertelde ik al dat de koolmees er natuurlijk veel aan gelegen is om het uitkomen van de eieren te laten samenvallen met de rupsenpiek; die rupsen zijn immers het krachtvoer voor de jongen. Door het koude en veranderlijke weer laat die rupsenpiek nog even op zich wachten en het lijkt er dan ook op dat onze koolmezen ook het broeden nog even uitstellen. Dat doen ze door niet iedere dag een ei te leggen tot ze er ongeveer tien hebben en dan stevig te gaan broeden, maar door af en toe een dagje over te slaan tussen de eitjes. Zo stellen ze het broeden nog even uit. Da’s nou koolmeesslimheid.
 
Bekijk de webcam:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor