Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Big Broeder: snel rondje

  •  
26-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Big_Broeder.jpg
Een snel rondje langs de velden: de slechtvalken zitten keurig te broeden op 3 eieren, de ooievaars op 5 en daar worden nu ieder moment de eerste jongen verwacht.
Oehoekuikens bereiken mijlpaal
De oehoekuikens zijn enorm en hebben een belangrijke mijlpaal in hun leven bereikt: ze kunnen zelf een prooi uit elkaar scheuren tot hapklare brokken. Dat deed tot nu toe de moeder voor hen, maar mocht moeder nu iets overkomen, dan zullen de jongen wel overleven. Mits pa genoeg prooien aanvoert, want jagen dat kunnen ze niet. Wie ze nog wil zien, moet nu snel via de webcam een kijkje nemen, want ze staan op het punt het nest te verlaten en –buiten het bereik van de camera- in de groeve te gaan rondscharrelen.
Gewoon even naar vroegevogels.vara.nl, dan kom je er vanzelf.
Koolmezen niet massaal aan het broeden
Dan nog even de koolmezen. In de webcamkast wordt er wel genesteld, maar zijn er nog geen eieren. Vogelman Rob Bijlsma meldde ons dat hij op 150 gecontroleerde koolmeesnestkasten slechts énkele broedende paren aantrof. Is dit alarmerend?
We belden met koolmeesonderzoeker Marcel Visser van het NIOO in Wageningen. Hij vertelde dat de koolmezen inderdaad niet massaal aan het broeden zijn, maar dat dat niet per definitie negatief is.
Aan de ene kant is ‘vroeg’ en ‘laat’ broeden natuurlijk relatief. De ontwikkeling in de natuur is nu laat in vergelijking met voorgaande jaren, maar toen was het allemaal ook wel heel erg vroeg. Het NIOO doet onderzoek sinds 1955 en in die periode zijn er al heel wat meer ‘late’ jaren geweest. Nog niks aan de hand dus.
Anderzijds zijn ook de rupsen laat, die een belangrijke voedselbron vormen voor de jonge koolmezen.
Als zowel rups als koolmees wat vertraagd worden, zou het dus allemaal mooi op z’n pootjes terecht kunnen komen en eten de koolmezen gewoon, op het juiste moment, de rupsen op.
Het zou echter penibel kunnen worden in de volgende situatie: als de koolmees eenmaal op zijn eieren broedt en het dán plotseling héél erg veel warmer wordt en blijft, kunnen rupsen heel snel uit hun ei komen. Op dat moment kan de koolmees het uitkomen van de eieren niet meer versnellen en zou het kúnnen zijn dat als de jongen eenmaal uitvliegen, de rupsenpiek al achter de rug is en er te weinig voedsel voor handen is.
Goed, zover is het nog niet dus we rekenen gewoon nog maar op een voorspoedig broedseizoen.
Bekijk de webcam:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.