Vroege Vogels

Bibi Dumon Tak: Vallende sterren

  •  
27-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1557 keer bekeken
  •  
BibiDumonTak

Bibi Dumon Tak

© Fotograaf Koos Breukel

Vorige week fietste ik bij zonsondergang door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De lucht vertoonde de kleuren van schilderijen die ik even daarvoor in het Kröller-Müller had bewonderd. Je kijkt anders om je heen wanneer olieverf op doek je blik beïnvloed heeft.

Lees hieronder de volledige column: 

Intussen gleden mijn ogen van de gloeiende hemel naar het lichtende zand en ik bevond me in een levend schilderij waarin alles, behalve ikzelf, in beweging was. Want ik stond stil en de lucht vlamde en ik verwachtte ieder moment een dravende schim zich los te zien maken van de sparren in de verte.

Waarom ik dat verwachtte? Omdat er een intocht van wolven plaats vindt in ons land. Welk programma je ook beluistert of bekijkt, alles draait om de wolf, zelfs tot in het parlement en de rechtszaal is hij doorgedrongen.

Je voelde zijn weerzin voor het dier van de bladzijde spatten.
Bibi Dumon Tak

Terwijl ik om me heen bleef kijken dacht ik aan een recent artikel in de NRC. Ook dat ging over de wolf. Over wie anders?  Aan het woord was de directeur van ons Nationale Park. Je voelde zijn weerzin voor het dier van de bladzijde spatten. De wolf at namelijk zijn moeflons op. Dat lijkt me inderdaad vervelend. Heb je eindelijk een stel kundige tuiniers in je park geïntroduceerd, worden ze aan flarden gescheurd door een stel spijtoptanten die na jaren weg te zijn geweest waren teruggekeerd naar hun oorspronkelijke geboortegrond.

Ooit zei deze directeur in een ander interview: ‘Jacht is mooi. Het is gewoon heel mooi om in de rol van predator te treden.’ Je zou dus denken dat de directeur van het park predatoren zoals de wolf bewonderde. Maar nee, zo is het niet. Om zijn afschuw te laten blijken vertelde hij hoe wolven in Italië ooit bij een drachtige koe stonden te wachten tot ze ging werpen om zich vervolgens op het kalf te storten.

Ja, dat is inderdaad supergemeen van die wolven. En het is niet alleen zielig voor de koe en haar kalf, maar ook voor de boer, want hij stond er waarschijnlijk ook bij de te huilen, zoals je vandaag de dag telkens huilende boeren ziet wanneer het over wolven gaat. En de pers laat die verhalen aan de lopende band zien zodat de wolf iedere dag een slechter en gevaarlijker imago krijgt.

Het is een rotgezicht, maar het is natuurlijk gedrag voor een predator.
Bibi Dumon Tak

Ik zag in een natuurfilm eens hoe een troep leeuwen zich rond een barende zebra had geïnstalleerd. En hoe een kat in de tuin van de buren geduldig onder een nest uitvliegende koolmeesjes zat te wachten tot er een voor zijn pootjes op de grond zou belanden. Gaan we nu zeggen dat de jacht op katten en leeuwen geopend is? Het is een rotgezicht, maar het is natuurlijk gedrag voor een predator. Alleen: door dit soort verhalen wordt de wolf onnodig gestigmatiseerd.

Trouwens, over het stigmatiseren van wolven gesproken. Wat hebben die gemene Italiaanse wolven in hemelsnaam met hun Nederlandse soortgenoten te maken? Waarom haalt de directeur voorbeelden aan van zo ver weg? Bij ons krijgen wolven niet eens de kans een kalf te grijpen. Bij ons staan de meeste boeren namelijk zelf al klaar om het kalf bij zijn moeder weg te grissen. Niet één kalf, maar honderdduizenden per jaar.

Ik ben die middag op de Veluwe tevergeefs op de komst van de wolf blijven wachten. En terwijl om mij heen de pastelkleuren van Pissarro en Signac langzaam doofden en plaatsmaakten voor de sterrenhemel van Van Gogh dacht ik: wat is de hemel boven de Veluwe toch groot en wat is het park eronder klein, niet groter dan een plantsoen, met daarin - als nietige schoffelaar - de directeur. Dus wolf, wat denk je zelf? Je bent bij ons helaas geen rijzende ster, eerder een vallende. Maar ook vallende sterren zien sommige mensen graag. Ze geven je zoveel te wensen, en wat worden we daar gelukkig van.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Varagids1923
Varagids192329 nov. 2022 - 18:57

Ongeëvenaard Bibi….wederom de spijker op de kop. 🙏🏼 Dank Zo blij met de mensen die zich uitspreken voor ons (de vele “zwijgende” mensen die het hier zo mee eens zijn)

MarcelM
MarcelM29 nov. 2022 - 10:14

En dat te bedenken dat moeflons geen inheemse soort is, maar de wolf wel.

Annemiek0710
Annemiek071028 nov. 2022 - 17:18

Wat een prachtige column en zo terecht. En over die moeflons, die worden afgeschoten door jagers, populatiebeheer noemen ze dat. Maar een wolf de schuld geven is veel makkelijker, die kan zich niet verdedigen.

me5894
me589428 nov. 2022 - 15:30

De helft van de mouflons is al gedood/opgegeten in De Hoge Veluwe. De mouflons zijn zeer nuttig voor het behoud van de heide in het park en het zijn ook prachtige dieren om te zien, al kom je ze niet zo gauw tegen als de Edelherten. Al ong. honderd jaar zijn ze er al, de parel van het park. De wolf zal je op de Veluwe of elders niet gauw zien. Die gaat in de nacht op pad. De wolf is in het park gekomen doordat onverlaten een gat in de omheining/ hek gemaakt hadden. De directeur van De Hoge Veluwe heeft groot gelijk dat hij de wolf niet in het park wil hebben. Er is kortgeleden bekend gemaakt dat de regels voor de bescherming van de wolf in Brussel niet zo strikt zijn als eerst werd gedacht. Dus wellicht is het mogelijk om de wolf, of de 2 wolfen op een of andere manier uit het park te verwijderen. Het park De Hoge Veluwe is een parel in ons dichtbevolkte landje. Daar passen geen wolven bij. In de U.S.A in het enorme grote Yellowstone Park is de weder introductie van de wolf wel een succes. Die past daar in het geheel en in het zuiden van Bretagne, ( Frankrijk) is ook een groot natuurreservaat waar wolven leven. Daar kan je ze met enig geluk zien in de bergen. Of ga naar Artis daar zie je prachtige witte wolven op een paar meter afstand maar bemoei je niet met natuurbeheer als je er geen verstand van hebt.

1 Reactie
J.a.ws
J.a.ws28 nov. 2022 - 19:48

Natuur is natuur zonder beheer! En echte natuurbeheer wacht op de natuur en kijkt dan of er nog moet worden beheerd! Bemoei je niet met de natuur als je er geen verstand van hebt, natuurbeheer!

WillemdeWolf
WillemdeWolf28 nov. 2022 - 11:02

Goed gesproken Bibi !!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.