Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bewoners willen af van overloopplannen

  •  
06-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123172.jpg
De ruim honderd bewoners van de Horstermeerpolder zijn het zat te worden geconfronteerd met steeds nieuwe plannen om hun polder deels onder water te zetten. 'Het overlegmodel dat hier jarenlang werkte, lijkt te sterven in schoonheid'.
De Horstermeer is de diepste polder in van de Vechtstreek, met alle waterproblemen van dien. ‘Om het droog te houden moet het grondwater extreem laag worden gehouden. Dat levert tot ver in de omgeving verdroging en andere problemen op voor de waterhuishouding’, aldus waterdeskundige Peter van Rooij van adviesbureau Accanto.
De Provincie Noord-Holland is dan ook al jaren bezig om de polder te vernatten, waarbij het ene plan na het andere wordt ontwikkeld. Adviseur Van Rooij pleitte daarbij vanaf het begin voor goed overleg met de bewoners. ‘En dat ging eigenlijk heel goed, we hebben een aantal plannen samen opgesteld, maar helaas werden de partijen het niet eens. De plannen waren ofwel te duur ofwel de inwoners vreesden teveel schade.’
Dat laatste geldt zeker voor de laatste plannen, waarbij de provincie 320 hectare moerasgebied wil aanleggen. De bewonersvereniging denken bovendien dat de jongste plannen nadelig uitpakken voor de ongeveer duizend bewoners, driehonderd woningen en honderd bedrijven die dan eigenlijk midden in het water komen te liggen. ‘Het water zal zich naar het laagste punt verplaatsen, dus naar het midden’, aldus de vereniging.
Het steekt de bewoners dat ze steeds meer het verzamelputje worden van alle (bestuurlijke) ellende van de Vechtstreek . ‘Er schuiven steeds meer partijen aan bij het overleg, zoals waterschappen en de ANWB, die over fietspaden gaat. We zijn bang dat al die partijen er overheen walsen en de plannen er bestuurlijk doorheen drukken.’
Van Rooij noemt de problemen specifiek voor het wonen in diepe polders. ‘Ik zie geen structurele oplossing. Uitkopen is te duur, plannen om op terpen te gaan wonen hebben het niet gehaald.’
Hij wijst op de gevaren van voor de nieuwbouwplannen zoals die momenteel bestaan voor de laagste polder van Nederland, de zes meter diepe Zuidplaspolder bij Gouda.
Bron: Waterland
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor