Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beversporen zoeken

  •  
11-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
760 keer bekeken
  •  
beversporen.jpg
De winter is de beste tijd om beversporen te zoeken. Juist in de winter knagen bevers aan struiken en bomen en is makkelijk te onderzoeken waar ze leven. Ga zelf ook op pad met de gratis Zoekkaart Beversporen en geef je waarnemingen door.
In de 19e eeuw verdween de bever uit Nederland. Dankzij herintroducties in onder andere de Biesbosch, Gelderse Poort en langs de Maas keerde de bever terug in Nederland. Vanuit deze gebieden verovert de bever steeds grotere delen van Nederland. Vaak worden nieuwe vestigingen ontdekt door aanwezigheid van beversporen.

Beverburcht. Fotograaf: muilwijk1
Knagend voordeel voor blauwborst
Van alle grazers en knagers in Nederland is de bever het enige dier dat volwassen bomen in een mum van tijd kan vellen. In de Millingerwaard, in de Gelderse Poort, zijn plekken waar delen van oevers deels kaal geknaagd zijn en er zijn zelfs open plekken in voorheen dichte bossen ontstaan dankzij het werk van bevers. Voor soorten die houden van zonbeschenen oevers of van open plekken zijn de bevers dus cruciaal. In de Gelderse Poort zie je bijvoorbeeld blauwborsten vaak verdwijnen als het bos oud wordt, maar als de bever zijn werk doet keren ze vaak op deze plekken weer terug.
Meestal lopen de afgeknaagde wilgen weer uit. De jonge twijgjes worden in de Gelderse Poort in de winter veel gegeten door wildlevende runderen. En als de twijgen toch doorgroeien dan komt de bever een paar jaar later wel weer langs. En zo ontstaat dan de natuurlijke variant van een griend.
In de Dordtse Biesbosch kun je met wat geluk bevers zien. Albert van der Wulp filmde deze mooie beelden.
Dammen
De bekendste bouwwerken van bevers zijn misschien wel de beverdammen. Op veel plekken in Nederland bouwen bevers geen dammen. Simpelweg omdat het geen zin heeft. Het heeft pas zin als er stromend water aanwezig is. Bijvoorbeeld in Limburgse beken, bevers leggen daar dammen aan waardoor het water stijgt. De dieren krijgen dan voldoende diep water om in te zwemmen en de ingang van de burcht staat veilig onder water. De bevermeertjes die ontstaan zijn waardevolle voortplantingsplekken voor amfibieën en vissen en daar kunnen bijvoorbeeld weer ijsvogels of zelfs otters van profiteren.
De otter kan sowieso wel eens groot voordeel van de bever krijgen. Bevers houden zelfs tijdens strenge vorst wakken langdurig open. Dankzij deze wakken behouden otters, maar ook bijvoorbeeld ijsvogels, een plek waar ze op vis kunnen blijven jagen. Ook otters laten duidelijke sporen achter: bekijk de video met tips over het herkennen van ottersporen
beversporen-1
Bekende knaagsporen. Fotograaf: cubavink
Op zoek naar beversporen
Wie nu op zoek gaat naar beversporen kan zijn aanwezigheid niet missen. De vegetariërs eten ’s winters vooral bast van twijgen en takken. Om daarbij te komen knagen ze bomen en struiken om. Op plekken waar bevers leven is dit te zien aan de aanwezigheid van vaak kaalgeknaagde takken in of langs het water. Behalve knaagsporen zijn ook vaak loopsporen, geurhoopjes en soms zelf drollen in het water te vinden.
Bron:
Natuurbericht.nl
Tekst: Twan Teunissen, ARK
Zoekkaart: Jeroen Helmer, ARK
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor