Langs de IJssel nabij het Overijsselse Olst is door een vrijwilliger van Staatsbosbeheer een beverjong gesignaleerd. Het dier is waarschijnlijk in juni 2009 geboren in het IJsseldal. Dit is de plek waar ruim 180 jaar geleden de laatste wilde bever van Nederland werd gedood. Een beverjong in het IJsseldal is bijzonder en betekent dat het goed gaat met de beverpopulatie. Het is voor het eerst dat een beverjong in het IJsseldal wordt gespot.
De jonge bever werd 's nachts gezien met een infraroodcamera. Bevers laten zich overdag niet altijd even makkelijk zien. De dieren laten wel duidelijke sporen na in hun omgeving. Staatsbosbeheer organiseert in een aantal gebieden, zoals het IJsseldal en de Bieschbos, excursies waarbij aandacht is voor dit soort sporen.
Stijgende lijn
Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar door biotoopvernietiging en de jacht is hij in 1826 uitgestorven. Sinds de negentiger jaren zijn op verschillende plekken in Nederland weer bevers uitgezet, onder meer in de Biesbosch, de Geldersche Poort en Flevoland. Met die kolonies gaat het over het algemeen goed. Het aantal bevers in Nederland staat nu op ruim vijfhonderd. De bevers in het IJsseldal zijn daar spontaan weer opgedoken en worden sinds 2005 regelmatig waargenomen.
Bever als natuurbeheerder
De bever heeft in de natuur voldoende water, ruimte en voedsel nodig om zich thuis te voelen. Bomen als de wilg, de els en de ratelpopulier zijn daarbij belangrijk. Staatsbosbeheer is een specialist op het gebied van riviernatuur en zoekt daarbij altijd naar een natuurlijk evenwicht. De bever zelf helpt ook mee in het beheer. Door bomen en struiken om te knagen creëert hij een biodiverse omgeving waar allerlei soorten vogels, insecten en kleine zoogdieren weer een thuis vinden.
Beverwerkgroep
De Beverwerkgroep is onderdeel van de Landelijke Zoogdierenvereniging VZZ en brengt de verspreiding en groei van beverpopulaties in Nederland in kaart. De werkgroepleden monitoren, doen ecologisch onderzoek en verkennen nieuwe locaties. Ook gaan zij op pad als mensen aangeven een bever ergens te hebben gezien. Staatsbosbeheer en de Beverwerkgroep werken nauw samen om kennis over de bever uit te wisselen. Alle informatie wordt gebruikt bij voorlichting, onderzoek en bescherming.
Jaar van de biodiversiteit
Erg toepasselijk is het feit dat de jonge bever in 2010 - het Jaar van de Biodiversiteit -is ontdekt. Dit themajaar is een initiatief van de Verenigde Naties. Staatsbosbeheer is samen met 29 andere terreinbeheerders, natuurbeschermingsorganisaties en overheden lid van de hiervoor in het leven geroepen Coalitie Biodiversiteit 2010. Buiten kunnen bezoekers volop genieten van de rijkdom en variatie aan planten en dieren in de terreinen van Staatsbosbeheer. Tijdens excursies en in de bezoekerscentra krijgt biodiversiteit extra aandacht.