Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beverfamilie houdt huis bij Grensmaas

  •  
26-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
739 keer bekeken
  •  

De Grensmaas is een dynamische rivier die zelf haar loop mag bepalen. De beheerders houden hun handen er vanaf en hebben grazers ingezet om het gebied divers te houden. Maar er is nog een dier dat grote sporen achterlaat in het landschap: de bever. Langs de Grensmaas komen ze op allerlei plekken voor. Hier bij Koningssteen hebben ze een desolaat landschap van omgevallen bomen en diepe geulen achtergelaten.

Nachtdieren

Natuurfilmer Stijn gaat mee met boswachter Rob Geraeds om op zoek te gaan naar doodhoutkevers. Maar aangekomen in het gebied, lijkt het Stijn toch heel gaaf om een glimp van de bever proberen op te vangen. Het zijn nachtdieren en worden pas actief in de schemer. Gewapend met cameravallen en een lange lens gaat Stijn op zoek naar de grote knagers. En ja hoor, de strategisch geplaatste cameravallen hebben veel prachtige beelden van de bever opgeleverd. En niet alleen bevers, ook een vos en een marter laten zich zien.

Beverfamilie

Stijn keert in alle vroegte terug naar Koningssteen om in de schemer de bever te zoeken. En het vroege opstaan wordt beloond. Voor de neus van de natuurfilmer zwemt de ene bever na de ander. Hij ziet hoe ze vakkundig de bast van takken afknabbelen en met grote takken slepen. De beverfamilie lijkt uit vijf leden te bestaan, twee ouders met hun drie jongen van voorgaande jaren. De jongen verlaten pas op 2- of 3-jarige leeftijd hun ouders om zelf een territorium te vestigen.

Een cameraval bij de Grensmaas heeft de hele dag staan draaien op de plek waar de bevers bomen omknagen en diepe geulen graven. Behalve bevers blijken veel meer dieren op zo'n plek af te komen! Welke dieren zie jij voorbij komen in het onderstaande filmpje?

Meer over:

grensmaas, bever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.