De bevercam van Staatsbosbeheer is online. Op
volgdebever.nl kun je de bevers live volgen.
Burchten en dammen
Bevers (
Castor fiber
) wonen in burchten die ze bouwen in stromend of stilstaand water, zoals rivieren, meren en beken. Voor bevers is het belangrijk dat de ingang van deze burcht onder water ligt, zodat roofdieren niet makkelijk naar binnen kunnen. Het nest binnenin de burcht moet wel boven water liggen. In gebieden waar de waterstand varieert, bouwen bevers daarom vaak een dam. Hierdoor ontstaat een soort stuwmeer waardoor ze zelf de waterstand kunnen controleren.
Zwemmers
Bevers houden van een habitat dat permanent onder water staat. Dit is belangrijk omdat de bever een veel betere zwemmer dan loper is. In het water kunnen bouwmaterialen en voedsel gemakkelijk vervoerd worden en kan de bever roofdieren ontvluchten.
Langste dam
In Nederland zijn dammen vooral bekend in Limburg. Meestal zijn ze vrij klein, slechts een aantal meter, maar er zijn ook dammen van ongeveer 50 meter bekend. Maar dit valt in het niet bij de langste dam ter wereld, die in Canada ligt. Deze dam van ongeveer 850 meter kan zelfs vanuit de ruimte worden gezien. De dam werd gebouwd door de canadese bever (
Castor canadensis
), familie van onze bever.
Reuze bever
Het is goed mogelijk dat er vroeger nóg langere dammen werden gebouwd. In de ijstijd leefde er in Amerika namelijk een reuze bever (
Castoroides
) die zo groot was als een beer. Dit enorme beest woog maar liefst 60 tot 100 kg en wetenschappers discussiëren nog over de vraag of dit gevaarte ook dammen bouwde. Als dat zo is, dan moeten dat imposante bouwwerken zijn geweest. Fossiele dammen van deze reus zijn nog niet gevonden.