Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bever zwemt rond in woonwijk | Zelf Geschoten

  •  
16-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
939 keer bekeken
  •  

Jaap Molenaar filmde een bijzondere waarneming in een woonwijk in Gorinchem: er zwom een bever rond in de sloot! Jaap denkt dat het dier door de drukte van werkzaamheden aan de rivierdijk verderop is verkast naar de woonwijk. “En zo nu en dan geeft hij met z’n staart een imponerende klap op het water”, schrijft Jan.

Bever in de woonwijk

In Flevoland rukt de bever op naar de woonwijken. Ze gaan tuinen binnen en veroorzaken daar schade aan bomen en bouwen er burchten. Op dit moment zijn er zestig burchten in Flevoland.

Om te voorkomen dat bevers de tuinen ingaan, zijn er eilandjes aangelegd in openbare watergangen. Jeroen Reinhold van Landschap Flevoland: “ bevers zijn heel goed te sturen. Als je een mooi eilandje maakt met veel bomen zullen ze binnen twee jaar daar zitten, en niet meer in de tuinen. We kunnen beter meebewegen met de bever dan ze afschieten. Ze laten zich niet wegjagen, de ervaring leert dat een lege beverburcht vaak binnen enkele jaren weer bezet is”.

Vroege Vogels TV op zoek naar de bever

Het grootste knaagdier van Europa heeft een plek gevonden in de Millingerwaard, een stuk landbouwgrond dat is teruggegeven aan de natuur. In dit relatief nieuwe natuurgebied zitten zo’n 35 bevers. Menno Bentveld gaat op zoek naar bevers samen met boswachter Thijmen Heerden van de Gelderse Poort Staatsbosbeheer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.