Het aantal bevers in Flevoland is weer gestegen. De jaarlijkse bevertelling, die Land-schapsbeheer Flevoland in de zomer coördineert, toont aan dat er zeker 43 verschillende dieren rondzwemmen. Het werkelijke aantal ligt naar schatting rond de 70 exempla-ren.
Sinds de introductie van enkele bevers in 1990 stijgt het aantal bevers in Flevoland gestaag. In 2001 werd de populatie nog geschat op 20 dieren, vijf jaar later is dit aantal ruim verdriedub-beld tot zo’n 70 exemplaren. Daarmee komt de bever in Flevoland langzaam uit een sterk be-dreigde positie. De kans dat door een ongeluk of ziekte de hele groep van Flevoland uitsterft, wordt steeds kleiner. In heel Nederland zwemmen nu zo’n 350 bevers, verspreid over de Bies-bosch, Gelderse Poort, Limburg, Flevoland en het rivierengebied tussen Dordrecht en Nijmegen.
In Flevoland is de bever vooral te vinden in de driehoek Lelystad - Almere - Zeewolde. Verspreid over dit gebied liggen achttien burchten waar de bevers overdag verblijven. De twee volwassen bevers leven samen met de jongen van dit jaar én de jongen van het vorige jaar. In totaal kun-nen zo’n tien bevers in een burcht wonen, een situatie die in Flevoland nog niet aangetroffen is. Tot nu toe zijn maximaal zeven dieren bij een burcht gezien. In de schemerperiode gaat de fami-lie uit eten. De bever is een vegetariër en eet veel wilgenbast, riet en wilgenroosje.
Opvallend aan de bevers in Flevoland is dat ze nauwelijks schuw zijn. Ze vestigen zich zelfs in of op de rand van de stad, zoals in Almere Haven. Daar zwemt de bever door de grachten achter de tuinen en is door verschillende bewoners al enkele keren gezien. Schade door bevers is niet gebruikelijk. Ze maken niet zoveel holen en gangen als een muskusrat in bijvoorbeeld dijken. De verwachting is dat de bever de eerstkomende jaren vaker de stad in zal trekken omdat daar nog veel geschikte plekken zijn om zich te vestigen. Buiten de stad is het aantal plekken waar de bever zich kan vestigen beperkt vanwege de stenen oeverbeschoeiing. De Provincie en Wa-terschap Zuiderzeeland werken hard aan het vervangen van deze oevers door meer natuur-vriendelijke oevers zodat de bever in Flevoland zich nog verder kan uitbreiden.
Landschapsbeheer Flevoland coördineert het onderzoek naar de Flevolandse bevers. Hiervoor worden in februari de burchten geteld en in de zomermaanden de aantallen dieren. Daarnaast probeert Landschapsbeheer Flevoland in overleg en samenwerking met andere partijen de om-standigheden voor dit bijzondere dier zo gunstig mogelijk te maken.