Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beter klimaatbeleid Sardinië door actie Greenpeace

  •  
20-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Een actie van Greenpeace bij een kolencentrale van E.ON, gistermorgen, heeft direct tot resultaat geleid. Het bestuur van Sardinië in Italië, waar de actie plaatsvond, wilde de bouw van windturbines beperken.
Naar aanleiding van de Greenpeace-actie heeft ze nu echter besloten zich aan te sluiten bij de Europese doelstellingen van 20% hernieuwbare energie en 20% minder uitstoot van CO2 in 2020. E.ON heeft nog geen toezeggingen gedaan.
Actie tegen kolen in Sardinië
Zondagmorgen legde Greenpeace in alle vroegte de toevoer van kolen naar een centrale van E.ON op Sardinië stil. Actievoerders, waaronder drie Nederlanders, ketenden zich vast aan de transportbanden waarover de kolen naar de fabriek worden vervoerd. De actie was een protest tegen het bestuur van Sardinië en tegen electriciteitsbedrijf E.ON. Sardinië wilde het aantal windparken op het eiland beperken. E.ON investeert in heel Europa in kolencentrales. Ook in Nederland heeft het bedrijf kolenplannen.
Na een blokkade van 14 uur, zegde het bestuur van Sardinië toe de Europese klimaatdoelstellingen te steunen en te zorgen voor meer windparken op het eiland. Daarop is zondagavond de actie beëindigd.
Kolenplannen van E.ON
E.ON heeft nog niet op de actie gereageerd. Het energiebedrijf wil een olie-gestookte centrale op Sardinië ombouwen tot een kolencentrale. Dit terwijl kolen de meest vervuilende fossiele brandstof is voor de opwekking van energie. Een derde van alle broeikasgassen wereldwijd wordt veroorzaakt door het gebruik van kolen. E.ON heeft in Europa plannen voor acht nieuwe kolencentrales.
Ook in Nederland kolenplannen
Ook in Nederland investeert E.ON in een kolencentrale. Afgelopen maand voerde Greenpeace actie bij het kantoor van E.ON in Eindhoven. Actievoerders legden uit protest tegen de nieuwe kolencentrale in Rotterdam een grote berg kolen voor de deur en zetten het gebouw in de rook. Greenpeace wil dat het bedrijf zijn kolenplannen naar de prullenbak verwijst en het geld steekt in schone vormen van energie uit bijvoorbeeld wind, zon en waterkracht.
Quit coal!
Dit najaar touren de Greenpeace schepen Rainbow Warrior II en Arctic Sunrise door Europa om te protesteren tegen het gebruik van kolen. De reis eindigt in Polen waar in december in Poznan een internationale klimaatconferentie wordt gehouden. Het uitbannen van kolengestookte energiecentrales kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Het Energy [R]evolution Scenario van Greenpeace laat zien dat dat mogelijk is wanneer we inzetten op duurzame energiebronnen en efficiënter energiegebruik.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.