Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beter milieu begint bij de bonus

  •  
22-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Crisis of geen crisis. Het lijkt niets uit te maken voor de bonussen, want die gaan gewoon door. Directeur Giuseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling riep deze week de top van het Nederlandse bedrijfsleven op om zijn beloningen te koppelen aan duurzaamheid. De beleggersvereniging wil dat bedrijven minstens een derde van de bonus afhankelijk maakt van duurzaamheidprestaties. Die koppeling is mogelijk, blijkt uit een rapport die de VBDO deze week presenteerde.
Aanleiding voor de handleiding zijn de conclusies die de VBDO vorig jaar trok uit bezoeken aan de vijftig aandeelhoudersvergaderingen waarbij slechts 7 van de bezochte AEX-genoteerde bedrijven een deel van de variabele beloning aan niet-financiële, duurzaamheid gerelateerde criteria koppelden. Dat zijn Akzo Nobel, DSM, Shell, Philips, Vopak, Wereldhave en SNS Reaal.
De ‘groene’ beleggersclub presenteert haar bevindingen vrijdag op het symposium ‘Banken anno 2010: van crisis naar duurzaamheid’. Dat is ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan van de Eerlijke Bankwijzer. Op deze door Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en Milieudefensie geïnitieerde site kunnen spaarders in een oogopslag zien hoe de banken exact scoren op klimaat, wapenhandel, arbeidsrechten, mensenrechten en andere onderwerpen.
Eén jaar na de lancering Eerlijke Bankwijzer blijkt dat alle 12 banken die in het afgelopen jaar werden vergeleken hun sociaal en milieubeleid aangescherpt. Opvallende aanscherpingen van maatschappelijk beleid in het laatste kwartaal van 2009 kwamen van ABN Amro (geen investeringen meer in producenten van controversiële wapens, en geen financiering meer van bedrijven die wapens leveren aan niet-democratische landen), Fortis (opstelling van een nieuw mensenrechtenbeleid), ING (verbetering op transparantie en verantwoording door openbaarmaking van beleidsteksten en de instelling van een klachtenprocedure voor derden) en Rabobank (heeft nu specifiek beleid opgesteld voor o.a. cacao, koffie, palmolie en soja). Op diverse thema’s (bijvoorbeeld klimaatbeleid) scoren vrijwel alle banken echter nog onvoldoende en er zijn aanzienlijke verschillen te zien tussen de verschillende banken. Enkele banken hebben in de laatste 2 à 3 kwartalen het duurzaamheidbeleid nauwelijks meer verbeterd.
De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling vertegenwoordigt particuliere en institutionele beleggers die het belangrijk vinden dat de bedrijven waarin zij beleggen maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.