Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bestrijdingsmiddel bedreigt voedselproductie

  •  
18-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bijen_01.jpg
Het veelgebruikte bestrijdingsmiddel Imidacloprid vormt een ernstige bedreiging voor bijen. Dit blijkt uit een zojuist verschenen studie van EFSA en onderschrijft onderzoek van Natuur & Milieu uit augustus 2012. De bedreiging van de bijenpopulatie is ernstig omdat bijen door hun bestuiving voor de groei van 75% van de gewassen en 33% van de landbouwgewassen zorgen. Natuur & Milieu pleit daarom voor een verbod op imidacloprid.
Conclusies EFSA
In haar woensdag verschenen rapport trekt de EFSA drie belangrijke conclusies. Ten eerste kan het middel Imidacloprid en andere neonicotinoïden alleen veilig gebruikt worden op gewassen die niet aantrekkelijk zijn voor honing bijen. Tot nu toe mochten deze giftige middelen ook ingezet worden op deze gewassen buiten de bloeiperiode. De tweede conclusie is dat tijdens het spuiten drift ontstaat. Deze drift is risicovoller voor bijen dan gedacht. Behalve wanneer de gewassen bijvoorbeeld in goed afgesloten kassen staan. Als laatste concludeert de EFSA dat de effecten van guttatie veel groter zijn dan gedacht. ‘De EFSA moet daarom zo snel mogelijk een verbod instellen op dit middel,’ aldus Sijas Akkerman, teammanager Landbouw bij Natuur & Milieu.
Uitsterven catastrofaal
De economische waarde van natuurlijke bestuivers zoals de bij, wordt geschat op 153 miljard euro. Het uitsterven van de bij zou catastrofaal zijn voor de mondiale voedselzekerheid en de economische stabiliteit. Ook is het uitsterven van de bij funest voor de biodiversiteit. Onafhankelijke wetenschappers wijzen al jaren op de gevaren van het gebruik van imidacloprid en andere neonicotinoiden voor bijensterfte. Het probleem is echter dat de industrie zelf mag beoordelen of de zwaar giftige stoffen die ze produceert een gevaar vormen voor mens, dier en milieu. Deze studies zijn echter zelden openbaar waardoor de industrie haar gang kan gaan. ‘Onacceptabel en funest voor de voedselproductie op lange termijn,’ aldus Akkerman. Zolang onafhankelijke wetenschappers geen inzage krijgen in de studies die de industrie naar haar eigen bestrijdingsmiddelen doet, blijft de industrie giftige stoffen met onacceptabele risico’s produceren. Met alle gevolgen van dien.
Transparantie afdwingen
Akkerman pleit er, naast een verbod van giftige middelen, voor dat de motie Ouwehand-Schouw met spoed wordt uitgevoerd. In deze motie wordt de minister gevraagd om de studies naar bestrijdingsmiddelen openbaar te maken. Veel leed valt ook te voorkomen als bestrijdingsmiddelen op de juiste manier worden gebruikt. Met name hoge concentraties zijn verstorend en dodelijk voor bijen. Door het niet naleven van de voorschriften, gaat het in de praktijk te vaak mis.
 
Koplopers
Goede voorbeelden zijn er echter ook. Samen met Albert Heijn en Jumbo werkt Natuur & Milieu samen om een duurzame manier van telen te bevorderen. Het gebruik van Imidacloprid en andere schadelijke middelen zijn binnen dit segment inmiddels tot nul beperkt. Akkerman: ‘We roepen de land- en tuinbouwsector op om samen met Natuur & Milieu en de retail verdere stappen te zetten.’
Bron: natuurenmilieu.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.