Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegenzwam, bessentijd, fietsen voor de natuur en alle overige onderwerpen

  •    •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
625 keer bekeken
  •  
kabouterdorp_61919d4fd2f41_large

Vliegenzwammen

© Fotograaf Bertie Sijbrands

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 16 oktober 2022 terug op de volgende startpunten:

1:09:00 - Het jaar van de Vliegenzwam 
1:46:00 - Fietsen om de natuur te beschermen 
2:03:00 - Bessentijd 
2:43:00 - Lichtpuntjes in dramatische natuurstudie: Living Planet Report 

Bij welke boom staat de vliegenzwam?

Waar komt de vliegenzwam het meest voor? Dat is ook één van de vragen waar paddenstoelendeskundigen een antwoord op hopen te vinden. Het is al bekend dat je vliegenzwammen niet alleen bij berken vindt, maar dat ze ook een ondergrondse samenwerking aangaan met andere bomen, zoals beuk, eik, spar en den. Iedereen die een vliegenzwam meldt op Waarneming.nl wordt dan ook gevraagd om te kijken bij welke boom de vliegenzwam staat. Volgens Herman Sieben van de Nederlandse Mycologische Vereniging is er geen andere paddenstoel met zo’n mystieke zweem om zich heen. 

Herman Sieben

Herman Sieben bij een groepje vliegenzwammen

© Henny Radstaak

Fietsen om de natuur te beschermen

Om aandacht te vragen voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden besluit vogelaar Koen de Geus van Midden-Amerika naar het diepste punt van Zuid-Amerika te fietsen. Tijdens de reis van ruim 7000 kilometer bezoekt hij verschillende natuurprojecten. Van het redden van de imposante koningsgier in Mexico, tot het beschermen van het pinché-aapje in Colombia. Met zijn reis haalde hij ook geld op voor het landaankoopfonds van natuurorganisatie IUCN NL.

Koen de Geus

Koen de Geus

© Koen de Geus

Rode Rotshaan

Rode Rotshaan

© Koen de Geus

Bessentijd

Veel planten zijn voor hun verspreiding afhankelijk van vogels. Vogels zijn natuurlijk erg mobiel, mobieler dan veel zoogdieren. Daarom hebben planten aanpassingen gemaakt om specifiek aantrekkelijk te zijn voor vogels. Zo zijn veel bessen rood. Dit is de kleur die vogels het beste kunnen zien. Boswachter Lianne Schröder kan van alles over deze bessen vertellen bij haar bezoek aan het Naardermeer. 

Shutterstock-Zanglijster-lijsterbes-Shutterstock_142745680

Zanglijster

© Shutterstock

Wist je bijvoorbeeld dat niet alle bessen tegelijkertijd rijp worden?  Planten spreiden bewust hun bessenaanbod over het jaar. Zo worden alle bessen goed opgegeten. Als ze allemaal tegelijkertijd rijp zouden zijn, zouden veel bessen niet gegeten en verspreid worden. Soorten die nu rijp zijn zijn bijvoorbeeld lijsterbes en duindoorn, terwijl de Gelderse roos pas in februari wordt opgegeten.

Lichtpuntjes in dramatische natuurstudie

Het gaat wereldwijd dramatisch met de natuur. Volgens het Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat donderdag is verschenen, zijn de populaties gewervelde dieren, zoals vogels en zoogdieren, sinds 1970 met bijna 70 procent gedaald. Frans Schepers, directeur van natuurorganisatie Rewilding Europe vertelt in Vroege Vogels hoe we de achteruitgang kunnen stoppen. Een recente Europese ‘Rewilding’ studie laat zien dat het kan. Lees hier het rapport

Foto-3_-Riparian-forest-canopy_--Upper-Potaro-River_-Guyana-_c_-Terry-Henkel.JPG

Ontbossing in de Amazone

© Naturalis Biodiversity Center

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.