Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beschuit met muisjes op Borneo

  •  
28-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF_01.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft in de oerwouden van Borneo bijzondere opnames gemaakt van een Sumatraanse neushoorn. De beelden zijn alleen al speciaal omdat er minder dan 30 exemplaren van deze neushoornsoort op het eiland voorkomen. Maar de foto's zijn extra bijzonder omdat daaruit blijkt dat de neushoorn hoogstwaarschijnlijk zwanger is.
De opnames zijn gemaakt in de Maleisische Danum Vallei. In dit heuvelachtige landschap met maagdelijk oerwoud komen nog heel veel bijzondere plant- en diersoorten voor. Om het leven in dit natuurgebied -ongeveer zo groot als zuidelijk Flevoland- goed te kunnen bestuderen, plaatste het Wereld Natuur Fonds met het Maleisische Wildlife Department een aantal camaravallen. Deze geluidloze infraroodcamera’s drukken automatisch af als zich iets voor hun lens beweegt.
Zwanger
Op de zeldzame foto is een neushoornwijfje te zien dat ongeveer 20 jaar oud is. Deskundigen die de foto’s hebben bestudeerd, maken uit de omvang van het wijfje op dat zij waarschijnlijk zwanger is. Wetenschappers denken dat Sumatraanse neushoorns een draagtijd van 15 a 16 maanden hebben. Maar er zijn ook verhalen dat dit veel korter zou zijn; namelijk maar 8 maanden. Na de geboorte blijft het jong nog ongeveer anderhalf jaar bij zijn moeder om te worden gezoogd.
,,Er leven nog zo weinig Sumatraanse neushoorns dat ieder jong hoop geeft voor de toekomst van de populatie,’’ zegt Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.
Op het eiland Borneo komen minder dan 30 Sumatraanse neushoorns voor. De afgelopen 20 jaar is deze soort in aantal gehalveerd. Momenteel leven in totaal leven minder dan 300 Sumatraanse neushoorn in Indonesië en Maleisië. Opmerkelijk aan de Sumatraanse neushoorn is dat hij flink behaard is. Het is de kleinste van de vijf soorten neushoorns en na de Javaanse de meest bedreigde soort.
Sinds een paar jaar onderzoekt en monitort het Wereld Natuur Fonds de geisoleerde neushoornpopulatie op Maleisisch Borneo. ,,Door houtkap en de aanleg van oliepalmplantages versnippert het leefgebied van de neushoorn steeds meer. Het WNF werkt met de regering van Maleisië, bedrijven en de lokale bevolking samen om alles op alles te zetten om het leefgebied van deze soort te beschermen en waar nodig te herstellen. Zo krijgt het verhaal van de Sumatraanse neushoorn hopelijk een happy end,’’ zegt Johan van de Gronden.
Happy End
Dit jaar is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Reden voor het Wereld Natuur Fonds om een jaar lang verhalen te vertellen over een levende aarde die vragen om een happy end. Naast verhalen over dieren in het nauw –zoals de Sumatraanse neushoorn- besteedt deze Happy End-campagne aandacht aan verhalen over ontbossing en overbevissing.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor