Op woensdag 3 september werd het Beschermingsplan Gentiaanblauwtje afgerond met een door De Vlinderstichting georganiseerde Themadag voor met name beheerders van natuurgebieden en beleidsmakers. De themadag vond plaats in Nationaal Park De Hoge Veluwe en trok veertig belangstellenden die zich na een terugblik op de afgelopen jaren bezighielden met de invulling van de toekomst. Na afloop konden de deelnemers bekijken hoe het Nationaal Park zich inspant om het gentiaanblauwtje en zijn leefgebied de natte heide te behouden.
Het beschermplan: aandacht voor duurzaam herstel
Het beschermingsplan voor deze bedreigde vlindersoort werd in 2003 door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gelanceerd, met het doel om op korte termijn de populaties van het gentiaanblauwtje te behouden en op langere termijn de toekomst van de soort in populatienetwerken veilig te stellen. Door inkrimping van het leefgebied en achteruitgang van de kwaliteit ervan door verdroging, toenemende vergrassing en - vooral in het verleden - praktijken als grootschalig plaggen is het gentiaanblauwtje op veel plaatsen verdwenen.
De Vlinderstichting heeft sinds 2003 de coördinatie verzorgd van de uitvoering het Beschermingsplan Gentiaanblauwtje. De uitvoering vond plaats samen met natuurbeherende organisaties, particuliere landeigenaren, vrijwilligers en de provincies (zie
www.gentiaanblauwtje.nl
voor verdere informatie). Ondanks alle inspanningen zijn er ook de afgelopen jaren nog steeds populaties verdwenen. Wel is er een groot draagvlak voor kleinschalig beheer tot stand gekomen. Tal van vrijwilligersgroepen werken daar aan mee, onder meer via de Blauwe Brigade. Dit heeft op diverse plaatsen geleid tot een goed herstel. In gebieden als de Brabantse Kampina en het grensoverschrijdende natuurgebied de Plateaux zijn ook de aantallen gentiaanblauwtjes spectaculair gegroeid.
Om ook elders in Nederland tot een duurzaam herstel te komen is de komende jaren vooral aandacht nodig voor uitbreiding en verbinding van de belangrijkste populaties. Daarvoor is bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur ook omvorming van landbouwgrond tot natte heide nodig.
De bescherming van het gentiaanblauwtje wordt voortgezet in de Leefgebiedenbenadering, waarbij maatregelen voor bedreigde soorten worden gebundeld voor verschillende leefgebieden, zoals de natte heide. De Vlinderstichting zal er ook in dat nieuwe kader aan werken dat het gentiaanblauwtje voldoende aandacht krijgt!