Vogelbescherming Nederland komt dit jaar met een Soortenbeschermingsplan voor besdreigde en kwetsbare vogels langs onze kust. Hulp voor tapuiten, dwergsterns, blauwe kiekendieven, bontbekplevieren, velduilen en nog 10 andere.
Kust en Vliegwerk
Nederland is een kustland: Waddenzee, Zeeuwse Delta en daartussen een van de omvangrijkste zandstranden en duinlandschappen van Europa. In de kuststrook herbergen we een internationaal belangrijk natuurgebied. Maar het gaat slecht met die natuur en haar bewoners. Veel typische duin- en kustvogels zijn bedreigd of soms al verdwenen uit Nederland.
Daarom komt Vogelbescherming nu met het beschermingsplan 'Kust en Vliegwerk'. En als je de leefwereld van vogels beter maakt dan gaat het vaak ook met de andere fauna en flora goed.
In de eerste fase van het plan, die nu van start is gegaan, wordt vooral onderzoek gedaan. Want vaak is nog niet bekend waarom vogelsoorten het slecht doen. De tapuit bijvoorbeeld: zijn er door het gebrek aan konijnen in de duinen misschien te weinig holen waarin de tapuit kan leven? Om dat uit te zoeken zijn er nu bijna honderd kunstnesten ingegraven. En ook zijn er met een grondboor nep-konijnenholen gegraven. Als die door tapuiten benut gaan worden dan mag je eruit leren dat woningnood de vogels bedreigd.
De toekomst
Als de eerste onderzoeksresultaten bekend worden (dit najaar) dan wordt het beschermingsplan gepubliceerd. Het is een project dat zeker vier jaar zal duren.
Het belangrijkste zal zijn om de dynamiek van strand en duinen weer terug te krijgen. Niet alles vastgeleggen, maar het zand moet weer wat meer gaan stuiven.
Ook zullen er meer plekken moeten komen waar vogels zonder verstoring kunnen broeden. Een uiterste consequentie daarvan is dat er misschien plaatsen moeten komen waar een bordje staat: verboden toegang in het broedseizoen. Recreatie stimuleren waar het kan, zodat er elders meer rust komt.