Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beschermde vleermuis frustreert ambitieuze isolatieplannen kabinet

  •    •  
30-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
978 keer bekeken
  •  
SaskiaGilbert vleermuis

Vleermuis

© SaskiaGilbert

Het kabinet wil dat in 2030 ruim twee miljoen extra huizen zijn geïsoleerd, maar gaat die deadline zeker niet halen. Dat zegt de brancheorganisatie van isolatiebedrijven VENIN tegen Nieuwsuur. Probleem is dat in spouwmuren, die makkelijk geïsoleerd kunnen worden, vaak vleermuizen wonen. Vleermuizen vallen onder de Wet natuurbescherming. Het is verboden de dieren te doden of te storen in hun leefomgeving.

De Raad van State buigt zich nu over een zaak tussen de provincie Utrecht en een isolatiebedrijf, dat voor de isolatiewerkzaamheden onvoldoende onderzoek zou hebben gedaan naar de aanwezigheid van vleermuizen. De hoogste bestuursrechter streeft ernaar voor de zomer uitspraak te doen. Isolerend Nederland én de provincies wachten in spanning op die uitspraak. "De isolatieplannen van Nederland kunnen in gevaar komen", zegt voorzitter Piet-Jan Dijkstra. "In de wandelgangen wordt weleens gezegd dat dit het nieuwe stikstofdebacle gaat worden."

In februari heeft Vroege Vogels een reportage gemaakt over het isoleren van spouwmuren en de beschermde staat van vleermuizen. Beluister hier de reportage:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.