Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honden weggehaald bij beruchte fokker Kwispel Enzo (update)

  •  
24-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2785 keer bekeken
  •  
kwiepsle 3

Horrorfokker Kwispel Enzo in Eersel

© House of Animals

Bij de inmiddels beruchte fokker in Eersel zijn toch weer puppy’s aangetroffen, terwijl dat door de gemeente verboden is. House of Animals heeft daarom opnieuw een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA. Afgelopen week werden er tijdens een controle 173 honden aangetroffen. Op 2 februari waren dat er nog 159. De fokker heeft door de gemeente voor de zevende keer een dwangsom opgelegd gekregen van 2500 euro, met een maximum van 25.000 euro.

Fokker al bekend bij NVWA

In november 2022 ontmaskerde House of Animals horrorfokker Kwispel Enzo in Eersel, met ruim 500 honden in verschillende stadia van verwaarlozing, waaronder ernstig zieke dieren. Er vond voortdurend onthouding van zorg plaats, zo bleek uit undercoverbeelden en verklaringen van oud-medewerkers. Toezichthouder NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) was al jaren op de hoogte van deze misstanden.

kwiepsle 2

Horrorfokker Kwispel Enzo in Eersel

© House of Animals

Toch nieuwe pups 

Kwispel Enzo is volgens het bestemmingsplan illegaal gevestigd. De rechter bepaalde om die reden dat de fokker weg moet en er werden dwangsommen opgelegd door de gemeente. Op handhavingsverzoeken van House of Animals volgden invallen door politie en NVWA. Er werden diverse keren honden weggehaald omdat ze dringend zorg nodig hadden, maar er bleven ook honden achter. En nu zijn er alweer nieuwe pups.

Karen Soeters van House of Animals: “Het is duidelijk dat deze fokker niet voornemens is te stoppen, zoals de rechter heeft geëist. Kwispel Enzo trekt zich nergens iets van aan, met als triest nieuw bewijs dat er toch weer puppy’s zijn geboren. Wij maken ons ernstige ernstige zorgen over de puppy’s en de achtergebleven teefjes, die hierna mogelijk weer opnieuw gedekt gaan worden. NVWA doe iets!”

kweispel enzo 1

Inbeslagname honden bij horrorfokker Kwispel Enzo in Eersel (24 01 2023)

© House of Animals

Oproep om in beslag te nemen 

Kwispel Enzo wordt wekelijk door gemeente en NVWA gecontroleerd, maar ondanks deze controles is er toch weer een teefje bevallen. House of Animals heeft de NVWA gevraagd om op spoedeisende bestuursdwang over te gaan, door alle op het bedrijf aanwezige honden in beslag te nemen en te beschermen tegen onnodig lijden als gevolg van een ontoereikende verzorging en huisvesting.

Karen Soeters: “Daarbij hoop ik dat er vandaag na de stemming in de Tweede Kamer over de wetswijziging straffen bij dierenmishandeling eindelijk een levenslang houdverbod opgelegd kan worden aan types die op dergelijke wijze dierenwelzijn minachten. Want alleen dan stopt dit intense dierenleed pas echt.”

Update

De NVWA heeft dinsdag alle honden in bewaring genomen die de hondenfokker nog had. "Tijdens de inspectie bleek wederom dat de honden gezondheidsproblemen hadden, niet de juiste zorg kregen of niet op de juiste wijze werden gehouden", aldus de autoriteit. De dieren zijn naar opvanglocaties gebracht. Hoeveel het er zijn, kon de NVWA nog niet precies zeggen. Ook pluimvee is in veiligheid gebracht.

De NVWA droeg de fokker op de overige honden de juiste zorg en huisvesting te geven, maar constateerde dinsdag dat daarvan niets terecht is gekomen. De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hadden de afgelopen tijd al gezocht naar voldoende geschikte opvanglocaties om de honden te kunnen onderbrengen. De overheid neemt de zorg voor de dieren over, maar wel op kosten van de fokker. Een van de eigenaren van Kwispel Enzo is gearresteerd tijdens het in bewaring nemen van de honden.

Bron: House of Animals, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.