Veel exotische dieren zoals woestijnvossen, rolstaartberen en stinkdieren mogen in Nederland gewoon als huisdier gehouden worden. Deze uitheemse dieren kunnen zich echter vaak niet aanpassen aan het leven in huis. Het blijven wilde dieren. De dieren raken gefrustreerd, verwonden zichzelf of hun eigenaren, raken misvormd door slechte behuizing of slopen hun omgeving. Stichting AAP ziet daar in haar opvangcentrum dagelijks de gevolgen van. Het houden van deze diersoorten zou daarom verboden moeten worden. Dit kan door het opstellen van een positieflijst; een lijst waar alle dieren op staan die wél als huisdier gehouden mogen worden.
Eindeloos wachten
In Nederland zijn we al 17 jaar bezig om een positieflijst te krijgen! Eerst werd door de overheid getwijfeld aan het maatschappelijk draagvlak van een korte positieflijst, toen aan de lengte van de lijst, vervolgens aan de handhaafbaarheid en tenslotte werd gewacht op de Belgische positieflijst. Voor alle exoten die doodongelukkig worden in onze huiskamers, is er eindelijk goed nieuws. De Belgische positieflijst is klaar.
Duidelijke criteria
Op de Belgische positieflijst staan 42 zoogdieren. Om tot de lijst te komen zijn de dieren getoetst aan verschillende criteria. Zo is onder meer gekeken naar het dierenwelzijn, of de dieren een gevaar op kunnen leveren voor de samenleving en of er voldoende kennis beschikbaar is over de dieren. Wanneer de gegevens over een diersoort tegenstrijdig zijn, wordt aangenomen dat deze soort niet geschikt is om te houden. David van Gennep, directeur van Stichting AAP is daar blij mee: "Wanneer er vragen zijn, moet je voor het belang van het dier kiezen. Bij twijfel moet je niet de weg oversteken".
Handel in wilde dieren verminderen
Stichting AAP ziet deze Belgsiche methode als voorbeeld voor Nederland. Deze criteria kunnen heel goed toegepast worden om voor alle diersoorten te bepalen of ze geschikt zijn om te houden. Ook voor vissen, vogels en reptielen. Daarmee zal dat niet alleen het welzijn van de dieren verbeteren, maar zal ook de handel in wilde dieren worden teruggedrongen. Hierdoor zal het aantal exotische dieren dat moet worden opgevangen in Nederlandse opvangcentra, zoals Stichting AAP, drastisch verminderen.