Onder druk van de publieke opinie zoeken wetenschappers naar alternatieven voor de onverdoofde biggencastratie. Zolang die niet voorhanden zijn, kan verdoving een tijdelijke oplossing bieden. Onderzoekers van het Zoötechnisch Centrum van de Katholieke Universiteit Leuven en de Katholieke Hogeschool Kempen zijn na het uittesten van verschillende technieken tot de vaststelling gekomen dat CO2-verdoving het meeste perspectief biedt.
Algehele verdoving via gasinademing werkt snel, zorgt voor een goede spierontspanning en bewustzijnsverlies. "Een nadeel is echter dat veel gassen alleen gebruikt mogen worden onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden vanwege gezondheidsrisico's voor de toediener. Gassen zijn in het algemeen ook duur", aldus Bert Driessen van de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel. Een uitzondering op die regel vormt CO2, dat niet duur is en bovendien ook niet onderworpen is aan een strenge regelgeving.
Mondmasker
De onderzoekers aan het Zoötechnisch Centrum van de KU Leuven en de Katholieke Hogeschool Kempen hebben een techniek ontwikkeld waarbij de biggen via een mondmasker gemiddeld gedurende 25 seconden CO2 toegediend krijgen. Na iets meer dan 2 minuten komen de dieren weer uit narcose. "Uit gedrags- en geluidsregistraties blijkt dat er een volledige anesthesie en pijnreductie bestaat op het moment van de castratie", aldus Driessen. De individuele toediening heeft als bijkomend voordeel dat de veehouder rekening kan houden met individuele verschillen qua gevoeligheid, wat volgens de onderzoekers het risico op sterfte verkleint.
Slechts één behandeling
Bij CO2-verdoving worden de dieren slechts eenmaal behandeld, terwijl dat bij de toediening van een anestheticum twee keer is. Onmiddellijk na de CO2-verdoving worden de dieren gecastreerd. De onderzoekers wijzen er ook op dat CO2-verdoving niet alleen voor de dieren, maar ook voor de varkenshouders minder stress oplevert. Tijdens de castratie krijsen de dieren niet, waardoor de geluidsbelasting minimaal is. Verder is de benodigde extra tijd voor deze vorm van verdoving minimaal en kan van de verdoving gebruik gemaakt worden om ook nog andere ingrepen uit te voeren. Wel blijkt nog meer onderzoek nodig te zijn, onder meer in verband met de nazorg van behandelde varkens.