Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Beleef de Lente: Kustbroedvogels te volgen op eiland Bliek

  •  
02-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
image009

Grote sterns

© Ger Scheurkogel

De camera’s van Beleef de Lente, een initiatief van Vogelbescherming Nederland, staan weer aan op het vis- en vogeleiland Bliek. Onder andere de grote stern en de kleine plevier scharrelt rond op het eiland, dat een heus paradijs is voor de kustbroeders.

Midden in het Haringvliet ligt het eiland Bliek, een eiland van ongeveer drie hectare groot. Eind 2018 is het eiland aangelegd met geld van het Droomfondsproject Haringvliet om kustbroedvogels een plekje te bieden om te broeden.

De naam heeft het eiland niet voor niks. Bliek is een andere naam voor jonge haring en hier zat het Haringvliet vroeger vol mee. Bliek is meer dan een eiland boven water. De ondieptes rondom het eiland zijn paaiplaatsen en dienen als kraamkamer voor vissen die tussen het zoet en zout in het Haringvliet leven.

In de aankomende periode kan op de webcams van Beleef de Lente gekeken worden naar de hectiek tijdens het broedseizoen op dit vogeleiland. Er zijn al verschillende soorten gezien zoals grote stern, kleine plevier, kluut, kokmeeuw en zwartkopmeeuw. Er komen ook soorten voorbij die Bliek gebruiken als tussenstop om naar eten te zoeken en om uit te rusten.

Meer over het ontstaan van Bliek, de verschillende soorten die er te zien zijn en hoe het eiland wordt beheerd is wekelijks te lezen in de blog op de website van Beleef de Lente.

Bron: Vogelbescherming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.