Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Belabberd welzijn rashonden bevestigd

  •  
28-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chihuahua.jpg
Vijf jaar nadat de Dierenbescherming aandacht vroeg voor de enorme problemen bij het fokken van rashonden, schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat maatregelen echt nodig zijn. "Het mag niet zo zijn dat het fokken op uiterlijke kenmerken leidt tot dierenleed."
De bewindsvrouw is van mening dat niet alleen fokkers een grote verantwoordelijkheid dragen, maar ook kopers van een hond of kat, die behoren te weten waarop ze moeten letten bij de aanschaf van een huisdier. De staatssecretaris reageert op een onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht waaruit inderdaad blijkt dat rashonden en -katten veel vaker last hebben van erfelijke aandoeningen dan bastaards. Het onderzoek richtte zich wat honden betreft op de Chihuahua, Franse Buldog en Labrador Retriever.
Het rapport geeft meetbare gegevens over de enorme omvang van het probleem wanneer op uiterlijk wordt gefokt en bevestigt dat het erg slecht is gesteld met het welzijn van rashonden en -katten. Het bezit van een stamboom maakt hierbij weinig uit. De huidige gesloten (stamboom)fokkerij met primaire focus op het uiterlijk vormt de basis van alle problemen.
Geen aanbeveling
Hoewel de Dierenbescherming blij is met de aandacht voor het probleem van inteelt bij rashonden, vinden we het spijtig dat er geen aanbeveling wordt gedaan om niet meer voornamelijk op uiterlijk te fokken. Er worden diverse technische adviezen gegeven, waarbij het dier een maakbaar voorwerp blijft. De indruk wordt  gewekt dat uitsluitend met het ontwikkelen van DNA tests voor erfelijke ziekten een succesvol beleid mogelijk is om allerlei ziekten en afwijkingen terug te dringen.
De Dierenbescherming vindt dat er op een heel andere manier moet worden gefokt, waarbij gezondheid en welzijn voorop staan, stamboeken onvoorwaardelijk worden geopend om 'vers bloed' toe te laten en uiterlijke kenmerken ondergeschikt zijn.
Dijksma gaat na het vandaag gepresenteerde rapport ook veel voorkomende erfelijke klachten bij andere rashonden en -katten laten onderzoeken.
Bron: Dierenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.