Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bekroning bedreigde boom Amelisweerd

  •  
26-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3477 keer bekeken
  •  
Ton Cornelisse en Markiezeneik

© Merlijn Schneiders

De Utrechtse Markiezeneik staat vlak naast de A27 en als het aan het Rijk ligt zal deze boom gekapt worden bij de verbreding van de snelweg. Met dit in het achterhoofd stemden bijna 36.700 mensen op de Markiezeneik in de Amelisweerd als Nederlandse boom van het jaar 2022. Met zijn 30 meter hoogte, geplant rond 1800 door de markies van het landgoed Amelisweerd, is de zomer eik (Quercus robur) symbool geworden van de oprukkende mens. Zijn bestaan en dat van 800 andere bomen wordt bedreigd.

Ton Cornelisse

Markiezeneik Amelisweerd

© Rob Huibers

De verkiezing van boom van het jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Boomliefhebber Ton Cornelisse deed er alles aan om de boom te laten winnen. Samen met een groep studenten verenigd in “Amelisweerd niet Geasfalteerd”, voerde hij zes weken lang in het gebied een lobby. En dat wierp zn vruchten af. De Markiezeneik won met een flinke voorsprong op de andere genomineerden bomen. Op de tweede plaats, met 1.374 stemmen, eindigde de Koortsboom in Overasselt. En op de derde plaats, met 971 stemmen, belandde de monumentale Kaukasische vleugelnoot in Hoofddorp. 

Three of the year?

De Markiezeneik doet ook mee in de strijd om de titel Tree of the Year. De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan. Met het verhaal van de Markiezeneik hoopt Ton Cornelisse en met hem vele anderen dat de boom ook 'Tree of the Year' wordt. Voor een ieder die ook op deze boom wil stemmen hier de link.

Alternatief plan

Minder weggebruikers en iets meer rijbanen, zonder bomen te kappen. Met dit plan hopen de gemeente en provincie Utrecht verbreding van de A27 bij Amelisweerd te voorkomen.Samen met de De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk presenteerde samen met gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht een plan met alternatieven voor de omstreden verbreding van de snelweg A27 bij Amelisweerd. Het plan wordt nog verder uitgewerkt en vervolgens gepresenteerd aan Minister Harbers. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.