Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bekerrecycling in 2010 verplicht

  •  
26-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stichting-disposables-benel.jpg
Begin dit jaar is het Landelijk AfvalbeheerPlan (LAP2) van kracht geworden. Volgens het LAP2 moeten bedrijven en instellingen die meer dan 500 éénmalige kunststof drinkbekers per week gebruiken maatregelen treffen voor gescheiden inzameling en recycling. Dit betekent voor veel organisaties dat zij per direct een oplossing dienen te zoeken. De Stichting Disposables Benelux biedt hiervoor met het Retoursysteem(R) een eenvoudige en betaalbare oplossing.
Het LAP2 geeft de hoofdlijnen weer van het overheidsbeleid voor afvalpreventie en afvalbeheer en heeft een expliciete basis in de Wet Milieubeheer. Gemeenten en andere vergunningverlenende instanties kunnen bedrijven/instellingen verplichten om afvalscheidende maatregelen te treffen. Met de invoering van het LAP2 is de doelstelling van de overheid om de gescheiden inzameling van kunststof (verpakking-)afval zeer aanzienlijk te laten stijgen vastgelegd. Handhaving vindt ondermeer plaats via gemeenten, stimuleringsactiviteiten worden uitgevoerd door Nedvang (denk aan de Plastic Hero campagne) en Agentschap NL (voorheen Senternovem).
Landelijk dekkend systeem
De Stichting Disposables Benelux (SDB) is verheugd met de opname van de inzamelplicht van éénmalige kunststof drinkbekers in het LAP2. De SDB is reeds sinds 1991 actief op het gebied van inzameling en recycling van polystyreen drinkautomatenbekers. Voorzitter Henk Kloeze, tot voor kort Executive Director van RPC Group PLC,: ''De SDB heeft op initiatief van de beker- , automaten- en grondstofleveranciers in Nederland een Retoursysteem ontwikkeld waar bedrijven en instellingen zich op kunnen abonneren. Dit Retoursysteem is al jarenlang een succes maar kampt sinds de invoering van de Verpakkingenbelasting in 2008 met een teruglopend aantal abonnees. Desondanks nemen de inzamelaantallen de laatste twee jaar weer toe.'' De invoering van het Landelijk AfvalbeheerPlan (LAP2) per 1 januari 2010 zal de inzameling en bekerrecycling ongetwijfeld verder opstuwen. Het Retoursysteem(R) van de Stichting Disposables Benelux is het enige landelijk dekkende systeem in Nederland dat éénmalige kunststof bekers recyclet en bewijst al meer dan 18 jaar dit op verantwoorde wijze tegen minimale kosten te kunnen doen.
Retoursysteem(R) sluit perfect aan op de nieuwe richtlijnen inzake duurzaam inkopen die de overheid zelf hanteert.
Een andere ontwikkeling die van belang is voor het treffen van maatregelen voor gescheiden inzameling en recycling van éénmalige kunststof automatenbekers is de vaststelling door Agentschap NL (voorheen Senternovem), dat wordt aangestuurd vanuit VROM, van de Criteriadocumenten voor het Duurzaam Inkopen van Drankautomaten en Catering. In deze (soms dwingende) richtlijnen voor het inkopen door de overheid van drankautomaten en cateringservice, hebben leveranciers die de mogelijkheid tot het inzamelen en recyclen van éénmalige drinkbekers bieden een sterke voorkeur. De SDB sluit hierop met haar Retoursysteem naadloos aan.
Meer informatie over bekerrecycling is te verkrijgen via de Stichting Disposables Benelux te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 - 022 2024 of via de website van de stichting Bekerrecycling.nl
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor