(te-)piet! (te-)piet! Soms hoor je dit geluid hard en schel. Vaak is het dan een scholekster!
Kustbewoners
Deze eksters zijn stevig gebouwd en komen vaak voor aan de kust, maar in het binnenland is deze vogel ook algemeen. De snavel van de scholekster is een bijzondere. Door het constante foerageren in zand en klei slijt deze snel, maar over de seizoenen zal de vorm ook veranderen! Zo is de snavel in de zomer puntiger wanneer hij naar wormen prikt, maar in de winter eten veel scholeksters schelpdieren. De snavel is dan stomper om de schelpdieren open te beitelen.
Trekvogel
Scholeksters overwinteren in het Wadden- en Deltagebied of trekken naar zuidelijker oorden. Overwinteren in Nederland is niet zonder risico. Bij lange en strenge vorst vallen er veel slachtoffer onder scholeksters. In dit soort gevallen trekken de scholeksters massaal weg. Tussen februari en juli broeden ze in Nederland en is de trefkans het grootst.
Beelden: Dick Harrewijn - Ciska van Geer - Laura Knol
Podcast
De scholekster broedt steeds vaker op daken. Waarom doet-ie dat? En is dat wel altijd een voordeel? In aflevering 10 van de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’ horen Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs alles over deze 'bonte piet' van scholeksteronderzoekers Rafaël Martig en Bruno Ens.