Het Wereld Natuur Fonds noemt de nieuwe Braziliaanse ontbossingscijfers ‘uitermate zorgwekkend’. Op 3 juni werd bekend dat de snelheid waarmee de ontbossing van de Braziliaanse Amazone plaatsvindt, blijft toenemen. De afgelopen negen maanden, tussen augustus 2007 en april 2008, ging bijna 6000 vierkante kilometer regewoud verloren. Dit is een gebied dat twee keer zo groot is als de provincie Groningen. In de 12 maanden daarvoor, van augustus 2006 tot en met juli 2007, ging bijna 5000 vierkante kilometer regenwoud verloren.
Eind 2007 bleek ook al dat het tempo waarin het regenwoud in Brazilie wordt gekapt steeds meer versnelt. De cijfers tot en met april van dit jaar vormen daar geen uitzondering op. De houtkap vond vooral plaats in de Braziliaanse deelstaten Mato Grosso en Roraima. De stijgende vraag naar landbouwproducten en graasgronden voor vee veroorzaken de record-ontbossing.
'Zorgwekkende ontwikkelingen'
Het Wereld Natuur Fonds noemt de ontwikkelingen in Brazilië ‘uitermate zorgwekkend’.
Johan van de Gronden, directeur van het WNF: ,,Bij ontbossing komen enorme hoeveelheden CO2 vrij die bijdragen aan de versnelde opwarming van de aarde. Bovendien is het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika is één van de soortenrijkste gebieden op aarde. Er verdwijnen planten en dieren die wij niet eens kennen terwijl ze misschien heel waardevol voor ons zijn, zoals planten met medicinale eigenschappen.’’
Meer gebied beschermen
Op de korte termijn pleit het WNF voor de instelling van meer beschermde gebieden in het Brazilaanse regenwoud. Het WNF was dan ook blij dat de Braziliaanse regering op 29 mei tijdens de Biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties in Bonn heeft aankondigd dat drie extra beschermde gebieden worden ingesteld in het Amazonegebied. ,,Daar staat tegenover dat de Braziliaanse regering nu ook serieus werk moet maken van het handhaven van de regels in deze beschermde gebieden om illegale kap tegen te gaan,’’ zegt Van de Gronden.
Instandhouding bos belonen
Bovendien pleit het WNF voor versnelde invoering van een systeem waarbij het intact laten van het oerbos economisch wordt beloond. Van de Gronden: ,,De prijzen voor soja en vlees blijven voorlopig alleen maar stijgen. Het moet financieel zeker net zo aantrekkelijk worden om bossen te laten staan als wanneer ze worden gekapt. Op de VN-klimaattop in Bali zijn – mede op aandringen van het WNF – hierover afspraken gemaakt.’’
Daarnaast is het WNF niet tegen het verbouwen van soja, maar vindt wel dat dit op een verantwoorde manier moet gebeuren. Het WNF voert daarover overleg met grote sojaproducenten, -importeurs en verwerkers.