Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Behendige eekhoorn kraakt walnoot

  •    •  
15-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8398 keer bekeken
  •  

"Deze eekhoorn in Tynaarlo maakte razendsnel en heel vernuftig een walnoot open", schrijf natuurfilmer Bart Pijper. Vervolgens peuzelt het kleine knaagdier de binnenkant van de noot rustig op. Om de walnoot open te krijgen, gebruikt de eekhoorn zowel zijn voorpoten als kaken. Dat gaat vlot dankzij de onderkaak die bestaat uit twee losse delen. Eekhoorns eten voornamelijk boomzaden, noten en kegels van naaldbomen. Als aanvulling daarop, afhankelijk van het seizoen, eten ze ook knoppen, bladeren, bessen, paddenstoelen en schors.

Hoewel de naam eekhoorn doet vermoeden dat ze veel eikels eten, is dat niet hun favoriete voedsel. De spijsvertering van de diertjes houdt meer van zaden en noten die een lager gehalte aan looizuren hebben. Eikels van de de Amerikaanse eik en de moeraseik eten eekhoorns enkel wanneer er niets anders te vinden is. De vruchten van de zomer- en wintereik bevatten minder looizuren. Van deze eikensoorten zal de eekhoorn aan het einde van het seizoen wel af en toe eikels van eten. Toch is het dieet van eekhoorns niet volledig plantaardig. Af en toe eten ze insecten, eieren of zelfs een jonge vogel.

Verspreiding van zaden

In de herfst eten de kraagdieren extra veel om een vetreserve aan te leggen voor de winter. Ook leggen ze voedselvoorraden aan die ze verstoppen in boomholtes, de oksel van boomstammen of onder de grond. Dankzij hun goede reukvermogen, kunnen ze de voorraad weer opsporen. Meestal dan toch. Het lukt niet altijd om alles terug te vinden, waardoor er wel eens verstopte zaden in het bos blijven liggen. Daardoor helpen de kleine diertjes mee aan de verspreiding van boomzaden en de vernieuwing van bossen.

Meer over:

eekhoorn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.