Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame wasplaten kleuren begraafplaats Drenthe

theme-icon
Natuur
  •    •  
29-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1964 keer bekeken
  •  

Ze worden ook wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd: wasplaten. Een zeldzame groep zwammen, die hoge eisen stelt aan zijn omgeving. Die hoge eisen, daar voldoen ze aan op de begraafplaats van Zuidwolde in Drenthe. Al 30 jaar worden op deze begraafplaats de paddenstoelen geteld voor Natuurvereniging Zuidwolde. Zij hebben dit jaar een boek uitgebracht over deze bijzondere plek: de Stenen Tuin. Joop Verburg, een van de auteurs van het boek, laat vol trots de begraafplaats zien.

Grafzwammen 

Op de begraafplaats, die zo'n tweehonderd jaar oud is, wordt al jaren schraal beheer toegepast. Dat wil zeggen: het gras wordt een keer per jaar gemaaid en afgevoerd, en ook in de herfst wordt al het gevallen blad weggehaald. Dit zorgt ervoor dat er weinig voedingsstoffen in de bodem zitten. 'In het voorjaar staat het hier vol met bijzondere planten, maar de beste tijd om hier rond te lopen is toch wel de herfst, want dan is het hier een waar paddenstoelenparadijs.' zegt Verburg. Hij heeft tussen de grafzerken allerlei stokjes neergezet, zodat hij de verslaggevers van Vroege Vogels in korte tijd zoveel mogelijk zwammen kan laten zien.

De orchidee onder de paddestoelen

'Kijk hier staat een vuurzwammetje, direct bij de ingang' en hij wijst naar een oranje-rood klein paddenstoeltje. Hij staat naast het sneeuwzwammetje. Ook een wasplaat. De zwartwordende wasplaat staat hier ook. Dat is een wasplaat die begint als groengrijze paddestoel, maar die langzaam zwart wordt. Hij is dit jaar door de mycologische vereniging uitgeroepen tot zwam van het jaar. "Hij is zeldzaam en heeft schrale grond nodig, maar is wel een van de wasplaten die je overal in het land wel op schraal beheerde plekken zou kunnen tegenkomen." 

Zwartwordende wasplaat

Zwartwordende wasplaat

© Anouk Adolph

Speciale begraafplaatsnatuur

De begraafplaats is niet alleen een goede plek voor wasplaten, maar er zijn ook andere bijzondere natuurfenomenen te zien. Zo heb je een paddenstoel die tranende franjehoed heet. Die doet het goed op diepliggend hout. Je kunt soms kleine druppeltjes op de lamellen zien, vandaar de tranen. Een ander toepasselijk fenomeen dat op de begraafplaats van Zuidwolde te zien is: de urntjes van de kleine harsbij. Op een zerk op de begraafplaats heeft deze bij een soort broedcellen gemaakt, gemaakt van aarde met de hars van naaldbomen. Het wordt een urn genoemd omdat het een vormgegeven korfje is met een nauwe opening, zoals een urn er uit ziet.

Urntjes

© Anouk Adolph

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

paddestoel, begraafplaats
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.