Beekprik massaal gered.
• 26-10-2012
• leestijd 1 minuten
© beekprik - UlrikvanderLaan
De beekprik is een langvormige vis die in de beken en sprengen op de Veluwe leeft. We krijgen haar zelden te zien want ze leeft de eerste zes jaar van haar leven als larve in de bodem. In het laatste jaar vormen zich de ogen en kieuw-gaatjes.Aan het eind van de winter / begin voorjaar komt de beekprik uit de modder en zwemt naar de bovenloop van de sprengen om zich daar voort te planten. Tot die tijd leven ze dus een voor ons onzichtbaar bestaan.
Bescherming
Dit onzichtbare bestaan wordt ruw verstoord wanneer de modder waarin de beekprik als larve leeft op het droge wordt gegooid. Gelukkig heeft de beekprik een beschermde status, maar ook zonder die bescherming is het de moeite waard om haar te redden.
Handje helpen
Zaterdag 20 oktober 2012 was de kans om hierbij een handje te helpen en de onvolwassen beekprikken te aanschouwen, want het Waterschap Veluwe heeft de Ugchelse Spreng langs de A1 uitgediept. Hierbij hebben vrijwilligers van IVN Apeldoorn geholpen door de beekprikken die op het droge lagen weer in het water terug te plaatsen. Over een afstand van 100 meter zijn zo ruwweg 450 beekprikken gered.