Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Beekbergerwoud. Er zijn dit jaar al drie nieuwe, vrij zeldzame vogelsoorten in het gebied aangetroffen. Daarvan is er één met zekerheid tot broeden gekomen.
De blauwborst is wellicht de mooiste van de nieuwkomers. Dit is de soort waarvan ook een jong is gezien.De vogel is leeft in moerasruigten en rietlanden met wat kale bodem en verspreid staande (wilgen)struiken. De blauwborst is in het Beekbergerwoud waarschijnlijk meer dan 100 jaar weggeweest. Het is één van de vogelsoorten die in Nederland weer toeneemt door natuurontwikkeling in de natte gebieden.
Een andere bezoeker was de grauwe klauwier. Deze vogel is te herkennen aan het zwarte ‘boevenmasker’. Hij leeft o.a. van insecten, kleine zoogdieren en reptielen die vaak, als voorraad, op doorns en prikkeldraad geprikt worden. Grauwe klauwieren stellen zeer hoge eisen aan het broedgebied. Om succesvol tot broeden te komen moeten er, gedurende het gehele broedseizoen, veel grote insecten als kevers en sprinkhanen aanwezig zijn. In het Beekbergerwoud is de soort niet tot broeden gekomen.
Waterral
De laatste nieuwkomer, de waterral, is alleen in het begin van het broedseizoen in het Beekbergerwoud gehoord. De waterral houdt van moerassen met beschutte rietkragen, kleine open wateren en wilgen- en elzenbroekbos. Zo gaat het Beekbergerwoud er grotendeels uitzien. Natuurmonumenten verwacht daarom dat de soort in de toekomst wel tot broeden komt.
Meer soorten
Andere minder algemene (broed)vogels die in het Beekbergerwoud werden waargenomen: sprinkhaanzanger, bosrietzanger, dodaars (gezien met jongen), roodborsttapuit, spotvogel, kleine karekiet en rietgors. De wespendief en boomvalk lijken het Beekbergerwoud in 2010 even een jaartje links te hebben laten liggen.