Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bedreigde vogels hebben het moeilijk

  •  
25-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vogelbalans_2009_01.jpg
Bijna de helft van de vogels die op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten staan, heeft het moeilijk. De stand van soorten die te boek staan als ernstig bedreigd, zoals de strandplevier, de watersnip, de kemphaan en de tapuit, heeft een dieptepunt bereikt. Ook vogels die leven op de heide en in het boerenland, gaat het slecht. De biodiversiteit in Nederland staat daarmee onder druk.
Dat blijkt uit de de Vogelbalans 2009 van de Sovon, de vereniging vogelonderzoek Nederland, die vogeltellingen in Nederland houdt. Sinds 1990 zijn de populaties van de watersnip en strandplevier gehalveerd. Van de kemphaan en draaihals is nog geen 10 procent over. ,,Deze soorten zijn daarmee kandidaat om op korte termijn als broedvogel uit Nederland te verdwijnen'', concludeert de Sovon.
De Vogelbalans 2009 is speciaal gewijd aan trekvogels. Nederland is een soort 'mainport' voor winter- en trekvogels. Nergens in Europa komen op zo'n klein oppervlak zulke grote aantallen voor. In 2008 werden maar liefst 4,8 miljoen watervogels geteld die op doorreis waren. Volgens de Sovon is van sommige soorten op enig moment meer dan de helft van de wereldpopulatie in ons land aanwezig.
Door de klimaatverandering nemen de aantallen trekvogels zelfs toe. Soorten die eerst ten zuidwesten van Nederland overwinterden, kiezen nu voor ons land wegens de mildere temperaturen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de lepelaar en de kolgans. Ook de timing verandert, weet de Sovon. Sommige soorten arriveren vroeger en gaan later weg.
Trekvogels die lange afstanden overbruggen richting Afrika, ondervinden problemen. Van alle soorten die jaarlijks tussen Europa en het Afrikaanse continent pendelen, is 40 procent in de afgelopen decennia in aantal afgenomen. De afname heeft te maken met extreme weersomstandigheden, roofdieren, de jacht en verandering in de natuurlijke situatie van de tussenstops. Ook op hun eindbestemming iets ten zuiden van de Sahara loeren gevaren, zoals de houtkap en het verdwijnen van moerassen. Bovendien neemt de Sahara in omvang toe, waardoor de gevaarlijke oversteek nog riskanter wordt.
De Vogelbalans 2009 wordt zaterdag in Nijmegen officieel gepresenteerd.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor