Om de met uitsterven bedreigde Yangtze bruinvis te redden heeft de Chinese overheid vandaag een aantal van de walvisachtigen overgebracht naar een nieuw leefgebied.
Rivierbewoner
De Yangtze bruinvissen populatie is in zes jaar tijd met ruim de helft gedaald tot slechts 1000 exemplaren. “Jaarlijks slinkt de populatie met bijna 14 procent. Zonder dit soort urgente noodmaatregelen is de kans groot dat de Yangtze bruinvis binnen tien jaar is uitgestorven”, licht Esther Blom toe, hoofd Zoetwaterprogramma van het Wereld Natuur Fonds (WNF). “We willen voorkomen dat de enige bruinvis ter wereld die in een rivier voorkomt voorgoed verdwijnt. Dat zou eeuwig zonde zijn want deze prachtige diersoort zwemt hier al miljoenen jaren rond. ”
Bedreigingen
De grootste bedreigingen zijn scheepvaart, vervuiling, illegale visserij en waterkrachtcentrales. Om hun overlevingskansen te vergroten zijn nu acht bruinvissen overgeplaatst naar twee aan de rivier aangrenzende meren, op zo’n 900 kilometer ten westen van Shanghai.
Reuzenpanda
In 2013 werd nog bekend dat de Chinese vlagdolfijn vrijwel zeker is uitgestorven in de langste rivier van China. Het WNF is dan ook verheugd dat de Chinese overheid sinds december vorig jaar de bedreigde bruinvissen net zo streng beschermt als de reuzenpanda. De NGO werkt al jaren aan de verbetering van hun leefgebied en het tij lijkt nu te keren. In januari dit jaar heeft de Chinese overheid de tweede fase van de aanleg van een kanaal in de Yangtze rivier in de provincie Anhui opgeschort vanwege de zwaar bedreigde bruinvissenpopulatie. Het gaat om een miljoenenproject. Volgens het WNF kan hieruit worden opgemaakt dat het de overheid menens is met de bescherming van deze diersoort.
Vissers
Het WNF benadrukt dat de overlevingskansen voor de bruinvissen voor een groot deel afhangen van de medewerking van de lokale bevolking. Zo helpt de organisatie vissers andere bronnen van inkomsten te vinden. Deze verhuizing is de eerste stap. Later dit jaar wordt nog een kleine groep Yangtze bruinvissen overgebracht naar nieuw leefgebied. Hoe meer levensvatbare populaties hoe groter de kans dat de soort niet uitsterft. Daarnaast blijft WNF in China werken aan verbetering en bescherming van het leefgebied.
Een reportage over de Yangtze bruinvissen uit 2013: