Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Barricades rond Duits bruinkooldorp grotendeels verwijderd

  •    •  
15-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Bruinkoolmijn

© Bruinkoolafgraving in Rheinbraun, Duitsland. Bron: nedu503 - Pixabay

UPDATE: Zondag 15 januari meldden de Duitse politie klaar te zijn met haar operatie in het al lange tijd bezette Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath, niet ver van Roermond. De laatste bezetters zijn zondag uit de boomhutten gehaald. Alleen in een tunnel onder de grond zitten nog twee activisten. Die worden door energiebedrijf RWE daaruit "gered", aldus een woordvoerder van de politie in Aken. De politie heeft daarmee geen bemoeienis, en trekt zich daarom uit het dorp terug.

Menselijke blokkade

De politie rukte dinsdagmiddag op tot voor de ingang van het dorp, waar de bezetters een menselijke blokkade hebben gevormd. Tijdens het breken van het verzet bij het opruimen van de barricades maakte de politie onder meer gebruik van pepperspray.

Lange tijd stonden volgens de woordvoerster in het bezette dorp twee linies van politie en actievoerders tegenover elkaar. Nu eens werd de politie daarbij teruggedreven en dan weer de actievoerders, zei ze. Maar uiteindelijk slaagde de massaal aanwezige politie erin het verzet te breken en werden ook mensen die in houten constructies op enkele meters hoogte zaten daarvan afgehaald.

Ontruiming van het dorp

Daarmee is het gebied rond het dorp nu in handen van de politie, die vervolgens een kampement opzette voor de agenten die daar enige weken moeten zijn om het dorp te ontruimen. Zo werden er containers neergezet, toiletten en catering. Ook zijn er grote bouwlampen geplaatst. De actie van de politie loopt vooruit op de aangekondigde ontruiming van het bezette dorp. Vanaf woensdag of in de dagen daarna wordt daarmee begonnen, liet de politie weten.

Het dorp niet ver van Roermond is al ruim twee jaar bezet om te verhinderen dat energieconcern RWE het van de aardbodem wegvaagt om er bruinkool te winnen. Dat is de bezetters een doorn in het oog, gezien de gevolgen van het verstoken van bruinkool voor de opwarming van de aarde.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.