Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Badderende sperwer | Zelf Geschoten

  •  
10-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1002 keer bekeken
  •  

De sperwer is een relatief kleine roofvogel. De buik is lichtgekleurd en gebandeerd, de vleugels zijn grijs. De sperwer heeft een lange staart met scherpe hoeken. En wat een doordringende, gele ogen! Je spot de sperwer vaak alleen in de lucht, want het is een schuwe vogel. Het is daarom extra bijzonder dat Jarno Zuiderduin deze sperwer filmde tijdens een bad.

sperwer_shirley

Sperwer

© Fotograaf Shirley Douwstra

Knipvlies

En zie je dat de sperwer zijn ogen openhoudt bij het badderen? Hij heeft namelijk een doorzichtig derde ooglid. Dit heet een knipvlies. Het vlies schuift zo nu en dan voor het oog om het te beschermen tegen het water. Elk oog heeft een bovenste ooglid (eerste) en een onderste ooglid (tweede) dat beschermt tegen vuil en vocht. Soms komt daar dus een derde bij. In deze video kun je dat knipvlies extra goed zien: 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.