Vroege Vogels

Badderende mussen | Zelf Geschoten

  •  
13-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  

Een verfrissende duik is een goed begin van de dag! Een groepje mussen gebruikt deze schotel met water om lekker in te badderen. Rinnie Ladenius uit Franeker ziet dit tafereeltje dagelijks en filmde het voor ons.

Op z’n tijd moet iedereen een keer in bad. Dus vogels ook! Vogels wassen zichzelf met water maar ook met stof of zand. Een goede poetsbeurt is belangrijk om veren te isoleren en daarmee droog te houden.

Waterbad

Wanneer vogels in water badderen, spoelt het vuil van de veren en worden ze vochtig. Niet te vochtig, want dan kunnen ze niet meer weg vliegen bij gevaar. Natte veren helpen bij het uitsmeren van vet, dat uit de stuitklier komt. Met hun snavel verspreiden vogels het vet over hun veren. Daardoor zijn de veren waterafstotend en zijn ze bestand tegen een regenbuitje.

badderen_60ad5e1e085b8_medium

© CReuvers

Stofbad

Een stofbad is het tegenovergestelde van een waterbad. Als een vogel een stofbad neemt, draait en schud hij zich door het losse stof. Het stof komt tussen alle veren te zitten. Al het overtollig stuitkliervet blijft eraan plakken en valt bij het uitschudden op de grond. Een stofbad doet ook wonderen tegen parasieten, mijten en luizen. Maar niet alle vogelsoorten houden van een stofbad. De mussen in dit filmpje nemen een stofbad. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.