Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Badderende merel | Zelf Geschoten

  •  
21-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1641 keer bekeken
  •  

Spetter spatter! Een jonge merel neemt een verfrissend bad. Hans Viveen filmde de waterpret in slow-motion een tijdje terug op de Sallandse Heuvelrug.

Merel met worm

© GertPaassen

Virus-uitbraak

De merel is de meest algemeen voorkomende vogel van ons land, maar de afgelopen jaren gaat het niet goed met de vogel. De populatie had het zwaar te verduren door de uitbraak van het usutu-virus in 2016. Toen verloor zeker twee derde van de populatie het leven. Gelukkig werd de merel tijdens de Tuinvogeltelling in 2022 weer meer gezien maar dat neemt niet weg dat sinds 2016 het aantal exemplaren bijna 30 procent is afgenomen.  Om uit te zoeken wat er aan de hand is was heel 2022 het ‘Jaar van de Merel’. Uit de eerste resultaten blijkt dat de klimop veel belangrijker is voor de merel, dan gedacht. 

Lied van de merel

De merel staat bekend om zijn mooie zang. Maar hoe herken je die? Luister naar deze stoomcursus in vogelzang!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.